Голяма експлозия във фабрика в Турция, има убити и ранени

Двама души са загинали, а 74 души са ранени, от които един е в тежко състояние. Ранените са настанени в болници. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в първото си изявление във връзка с експлозия, която стана около обяд във фабрика за пиротехника в град Хендек, окръг Сакария. По думите му причината за пожара все още се разследва. Персоналът на фабриката наброявал 189 души. А производствените съоръжения - на брой 15 - са разположени върху 160 декара площ, посочи още Ердоган. В района на експлозията избухнал пожар. Предвид опасността заради това, че производствените съоръжения са само на около 3 км от селището Хендек, хеликоптери и самолети от въздуха участват в гасенето на пожара, изпратени са пожарни екипи и от съседните окръзи. Преди малко Ердоган съобщи, че пожарът е овладян. Експлозията във фабриката била толкова силна, че се чула от много места, някои от които били на 50 км разстояние. Буквално за секунди фабриката се превърнала в огромно огнено кълбо, небето се покрило с плътни черни облаци, съобщиха медиите. В момента на експлозията във фабриката се намирали 110 тона експлозиви. Екипи на правителствената служба за бедствия и кризи са изпратени на мястото на бедствието. Пристигнали са и трима министри от кабинета. Междувременно, председателят на турския Червен полумесец Керем Кънък отправи предупреждение към гражданите в района да държат затворени прозорците и вратите на домовете си. "Нека гражданите да не излизат навън, за да не дишат дима. Ако има много дим, нека да поставят мокри кърпи на прага на домовете. Химическият състав на газа може да порази здравето на хората", каза той. Има твърдения, че експлозията е причинила изтичане на радиация. От службата за бедствия и кризи отрекоха тези твърдения. Според техен представител става дума за производствена злополука и няма източник на радиация. Междувременно при експлозията много хора излезли на улиците, смятайки, че става земетресение. Източник: БТА

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 341
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 314
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 323
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 318
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 283
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.