Коронавирусът уби трансферите в Ла Лига

Новият сезон в Испания вече започна, макар водещите клубове, все още да не са играли. Отсега обаче са известни някои факти, които ще направят това издание на Ла Лига доста по-различно от останалите. Коронавирусът доведе до тотален колапс на трансферния пазар, но щетите от него в Испания са най-големи. Ла Лига се свлече на последното място по разходи за новопривлечени футболисти в Топ 5 от първенствата на Европа. Пред нея е дори френската Лига 1, което е абсолютно безпрецедентен случай. За справка миналия сезон Ла Лига бе втора в Топ 5, отстъпвайки единствено на Висшата лига на Англия. Сега обаче ножицата е разтворено до крайност. На Острова похарчиха 825 милиона евро за нови попълнения, докато в Испания се ограничиха до 280 милиона. Същевременно клубовете в Ла Лига изкараха 343 евро от продажби на футболисти и все пак остават на сумарен плюс от 63 милиона евро като се тегли чертата. Приходите обаче са нищожни на фона на миналогодишните 1,33 милиарда евро, което означава спад от близо 80%. Въпреки сериозните си финансовите затрудения Барселона дотук похарчи 91 милиона евро за нови попълнения (Пянич и Тринкао). "Реал" (Мадрид) обаче не извади дори евро и по всичко изглежда няма да го направи до затварянето на трансферния прозорец. Свиването на коланите е функция от рязкото намаление в приходите на клубовете. Само за миналия сезон те са минус 575 милиона евро само от телевизионните права, без да броим постъпленията от билети, които COVID-19 сведе до нула.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Срокът на всички експертни решения на ТЕЛК и НЕЛК се удължава до края на м. февруари

  • 30 Сеп 2020
  • 20
Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредната епидемична обстановка, ще продължат действието си три месеца след нейното изтичане.

Болницата в Айтос ще приема само пациенти с COVID-19

  • 30 Сеп 2020
  • 67
Болницата в Айтос спира приема на пациенти в отделението за вътрешни болести. Причината - увеличения брой болни с коронавирус, след като беше установено ново огнище в шивашки цех.

Ахладова: "Докладът на ЕК за България е положителен и обективен"

  • 30 Сеп 2020
  • 61
Докладът за върховенството на закона за България е положителен и обективен, той очертава постигнатите резултати, каза в коментар правосъдният министър Десислава Ахладова.

Министър Николова: Над 22 хил. работни места в сектора са запазени благодарение на мярката 60/40

  • 30 Сеп 2020
  • 60
Последните данни за мярката 60/40, която за хотелиери и ресторантьори е 80/20, показват, че чрез нея са запазени повече от 22 хил. работни места в бранша.

Докладът на ЕК: "Липса на прозрачност в медиите и предизвикателства в борбата срещу корупцията"

  • 30 Сеп 2020
  • 58
Липсата на прозрачност при собствеността на медиите, все по-чести заплахи срещу журналисти от всякакъв вид и предизвикателства в борбата срещу корупцията - това са основните критики в доклада за България в новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона.