« август 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

На 30 - ти юни отбелязваме Международния ден на астероида

Празникът е учреден през 2016 -та година от Общото събрание на ООН. Денят на астероида се провежда на годишнината от най-разрушителното попадение на астероид в новата история на човечеството, известно като "Тунгуският метеорит", което става в Сибир на 30 юни 1908 г.Тогава малък астероид се взривява над р.Тунгуска, Сибир, с мощност 10 – 40 мегатона тротилов еквивалент и опустошава площ от около 2 072 км2, което е площ с размерите на голям град. Почти всеки ден покрай Земята прелитат малки, а понякога и по-големи небесни тела. Това ни напомня, че нашата планета не е защитена, ако точно към нас се насочи гигантски астероид. Засега плановете при подобно събитие са следните: 1. Да се изстреля с голяма скорост космически кораб право в астероида и по този начин да се отклони от курса му към Земята. Този метод е описан, например, в един проект на НАСА Deep Impact и космическата програма AIDA, която се състои от две програми DART и AIM, съвместна работа на Европейската космическа агенция и НАСА. За проекта AIDA обаче е отказано допълнително финансиране, но в момента учените работят по подобен, но по-евтин вариант на мисията. 2. Да се стартира космически кораб с голяма маса и да се позиционира близо до астероида, така че с течение на времето да измести астероида от орбитата му благодарение на гравитацията си. Но това може да работи само за малки астероиди и ако имаме време за това. Този проект на НАСА се нарича още "Гравитационен трактор". 3. Третият вариант е да се изпрати йонна пушка близо до астероида, която да бомбардира скалата с радиация и в крайна сметка да я принуди да промени първоначалната си орбита. Този проект на ЕКА, наречен Ion Beam Shepherd, може да се използва, за да се разчисти и космическия боклук.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

30 тона стари мебели дадоха бургазлии за рециклиране

  • 02 Авг 2021
  • 259
Повече от 30 тона стари и непотребни мебели са предадени до този момент в специализирания Център за ремонт и повторна употреба на подобни вещи от домакинствата. Кампанията на Община Бургас стартира това лято.

"Има такъв народ" представя своя проектокабинет

  • 02 Авг 2021
  • 220
Политическото ръководство на парламентарната група на "Има такъв народ" ще представи своя проектокабинет на ръководствата на БСП, "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!".

Четири престижни ветроходни регати през август в Бургас

  • 02 Авг 2021
  • 199
Бургаското пристанище и Яхт клуб „Порт Бургас” ще бъдат домакини на четири престижни ветроходни регати през август. Ветрилата на лодките от различни класове ще украсяват залива в продължение на почти целия месец, тъй като спортните събития следват едно след друго.

Туристически гигант отмени почивки в България

  • 30 Юли 2021
  • 391
Туристическият гигант TUI канселира почивки до България. Фирмата информира за новата вълна от канселирани почивки, включващи България, Сицилия, Мексико, Джирона и Испания, като някои пътувания са отложени до ноември.

Президентът Румен Радев връчва мандат на "Има такъв народ"

  • 30 Юли 2021
  • 288
Президентът Румен Радев съобщи, че връчва днес проучвателен мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ". България е изправена пред предизвикателства, които изискват час по-скоро да имаме редовно правителство - заяви Президентът.