На 30 - ти юни отбелязваме Международния ден на астероида

  • 30 Юни 2020
Празникът е учреден през 2016 -та година от Общото събрание на ООН. Денят на астероида се провежда на годишнината от най-разрушителното попадение на астероид в новата история на човечеството, известно като "Тунгуският метеорит", което става в Сибир на 30 юни 1908 г.Тогава малък астероид се взривява над р.Тунгуска, Сибир, с мощност 10 – 40 мегатона тротилов еквивалент и опустошава площ от около 2 072 км2, което е площ с размерите на голям град. Почти всеки ден покрай Земята прелитат малки, а понякога и по-големи небесни тела. Това ни напомня, че нашата планета не е защитена, ако точно към нас се насочи гигантски астероид. Засега плановете при подобно събитие са следните: 1. Да се изстреля с голяма скорост космически кораб право в астероида и по този начин да се отклони от курса му към Земята. Този метод е описан, например, в един проект на НАСА Deep Impact и космическата програма AIDA, която се състои от две програми DART и AIM, съвместна работа на Европейската космическа агенция и НАСА. За проекта AIDA обаче е отказано допълнително финансиране, но в момента учените работят по подобен, но по-евтин вариант на мисията. 2. Да се стартира космически кораб с голяма маса и да се позиционира близо до астероида, така че с течение на времето да измести астероида от орбитата му благодарение на гравитацията си. Но това може да работи само за малки астероиди и ако имаме време за това. Този проект на НАСА се нарича още "Гравитационен трактор". 3. Третият вариант е да се изпрати йонна пушка близо до астероида, която да бомбардира скалата с радиация и в крайна сметка да я принуди да промени първоначалната си орбита. Този проект на ЕКА, наречен Ion Beam Shepherd, може да се използва, за да се разчисти и космическия боклук.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 65
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 35
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 74
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 65
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.

Икономически полицаи от ОДМВР-София предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни хранителни продукти

  • 28 Мар 2024
  • 66
В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция извършили съвместни проверки с представители на Областната дирекция по безопасност на храните.