« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Астрономи откриха гигантски петна по повърхността на звездата Бетелгейзе

  • 30 Юни 2020
Астрономи откриха с помощта на наземни микровълнови телескопи, че повърхността на звездата Бетелгейзе е покрита с гигантски петна, съобщи ТАСС. "Бяхме изключително изненадани, че яркостта на Бетелгейзе намалява с 20% дори в субмилиметровия диапазон. Това предполага, че избледняването на тази звезда едва ли се дължи на факта, че огромен облак прах блокира нейната светлина. Яркостта на самата луминесценция се промени ", каза Стив Мейърс, астроном в Източноазиатската обсерватория на Хаваите (САЩ).Бетелгейзе е една от най-големите и най-ярките звезди на небето в съзвездието Орион. Тя може лесно да се види с просто око поради малкото разстояние до Земята, както и огромните й размери и маса, надвишаващи Слънцето с 15-25 пъти. Ако Бетелгейзе беше в центъра на Слънчевата система, външните й слоеве щяха да достигнат приблизително до същите региони, където сега лежат орбитите на Марс или Юпитер. Според съвременните оценки на астрономите, Бетелгейзе сега е в последния етап на звездна еволюция, който е на червения свръхгигант. Така учените наричат звездите, които почти напълно са изчерпали запасите си от водород, разширяват се драстично и започват да изхвърлят материала от външната си обвивка в открито пространство. Този процес води до създаване на огромни количества прах и образуването на ярки газови и прашни мъглявини. Някои характеристики в колебанията на яркостта на Бетелгейзе показват, че тази звезда ще прекрати съществуването си през следващите няколко хиляди години. Тя ще се превърне в свръхнова, чието избухване ще бъде ясно видимо за наблюденията от Земята дори следобед. Това създава огромен интерес към съдбата на умиращия космически гигант, както сред астрономите, така и сред аматьорите. В края на декември миналата година учените започнаха да забелязват, че Бетелгейзе започва да избледнява бързо. В началото на януари силата на нейната луминесценция намаля с около 63%, достигайки рекордно ниски стойности за последните 25 години. Статия за наблюденията е публикувана в сп. "Астрофизикъл джърнъл летърс".

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ПРЕДСТАВИХА КОНЦЕПЦИЯТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВ МЕЖДУНАРОДЕН АКАДЕМИЧЕН ЦЕНТЪР В БУРГАС

  • 16 Апр 2024
  • 75
Изграждане на международен академичен център предвижда концепцията за интегрирани териториални инвестиции „История, съвременност и бъдеще в хармония.

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

  • 16 Апр 2024
  • 84
Близо 500 000 души са декларирали доходите си пред НАП две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април.

Собствениците на незаконно поставени каравани започнаха да ги премахват от държавните имоти, останалите ги грозят солидни глоби

  • 16 Апр 2024
  • 88
Междуведомствената комисия, организирана по инициатива на областния управител на област Бургас Пламен Янев, продължава с щателните проверки за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост.

Журналистите в Гърция стачкуват заради липсата на колективни трудови договори

  • 16 Апр 2024
  • 78
Гръцките журналисти провеждат 24-часова стачка във вторник в знак на протест срещу отказа на работодателите да подпишат колективни трудови договори в частните медии, ниските заплати и заплахата за плурализма, съобщиха техните синдикати.

Олимпийският факел на Париж 2024 г. е запален в древна Олимпия

  • 16 Апр 2024
  • 107
Факелът за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. беше запален в древна Олимпия на традиционна церемония във вторник, отбелязвайки последния участък от седемгодишната подготовка за началото на игрите на 26 юли.