Еньовден е, днес билките имат вълшебна сила

Според народното поверие на Еньовден – 24 юни, билките са най-лековити. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от обичаите са свързани със слънцето и почитта към него.Смята се, че набраните на Еньовден билки имат вълшебна сила, особено на изгрев слънце. Те трябва да са „77 и половина“ – по една за всяка болест и половин за „болестта без име“. Първо се събира еньовчето. Правят се еньовски китки и венци, вързани с червен конец, които се окачват на различни места из дома и през годината се използват за лек. С тревите и цветята, набрани на празника, се увива голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве, съобщават от правителствения пресцентър. По количество произведени билки на единица площ България е на едно от първите места в света. Превъзхождаме най-големите производители и износители като Индия и Китай. В Европейския съюз (ЕС) няма друга страна с такова разнообразие и богатство от диворастящи лечебни растения. От всички страни в ЕС само в България събираме билки от дивата природа и то в големи количества. Затова сме и единствената държава в общността, която има специализиран Закон за лечебните растения. Законът определя институциите, които следят за устойчивото ползване на лечебни растения. Това са регионалните органи на министерствата на околната среда и водите и на земеделието и храните. Те регистрират и контролират пунктовете за изкупуване и заготовка на билки. Издават и позволителни, с които се събират билки за стопански цели. Списък с 24 билки определя кои лечебни растения е забранено да се събират със стопанска цел. За други 11 всяка година министърът на околната среда и водите определя допустими количества. Това са еньовче, старо биле, ранилист, трън кисел, шапиче, червен божур, зърнастец елшовиден, иглика, катранка, решетка безстъблена и лютива тлъстига. И тази година мурсалският чай е забранен за беритба дори за лични нужди, тъй като естествените му находища са застрашени. Всяка година в билкозаготвителните пунктове се събират и обработват между 15 000 и 17 000 тона лечебни растения, от които около 90% се изнасят. Българските билки съдържат добро количество ценни биологично активни вещества и затова са по-лековити от тези, произведени по култивиран начин в Китай или в Полша. По-голямата част от билките, които се изкупуват, търгуват и преработват у нас, се добиват от дивата природа. Ресурсът в дивата природа обаче не е неизчерпаем и затова трябва да го използваме много внимателно – да пазим лечебните растения и да култивираме тези, които е възможно. Специалистите по биоразнообразие напомнят, че при опазването на естествените находища важна роля имат хората, които живеят близо до тях. И призовават местните жители да сигнализират контролните органи и местната власт за нелегално изкупуване, сеч или унищожение.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 180
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 168
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 174
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 458
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 429
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.