« януари 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Учени наблюдаваха най-младото бебе-пулсар

Учени наблюдаваха най-младото бебе-пулсар в галактиката с помощта на рентгеновата космическа лаборатория Екс Ем Ем - Нютон, съобщи пресслужбата на Европейската космическа агенция.Пулсарът J1818.0-1607 бе открит през март от обсерваторията на НАСА "Суифт". Наблюденията с европейската обсерватория не само доказват, че звездата е най-младата измежду 3000 известни пулсара в Млечния път, но и че принадлежи към рядка категория пулсари - магнетари. Това са космическите обекти с най-силните магнитни полета във Вселената."J1818.0-1607 е на около 15 000 светлинни години от Земята, в галактиката Млечен път", казва ръководителят на изследването Паоло Еспозито от университета в Павия, Италия.Пулсарите са сред най-екзотичните обекти във Вселената. Те се формират, когато масивните звезди умират при експлозии и след тях остават горещи, плътни и силно магнетизирани звездни частици. Понякога пулсарите преминават през свръхактивност, при която изхвърлят огромно количество радиация за период от милисекунди до няколко години. По-слабите изригвания често са знак за предстоящ мощен изблик, при който емисиите радиация са в хиляди пъти по-високи. Учените са успели да засекат такова изригване от бебето-пулсар с помощта на Екс Ем Ем - Нютон. "Да се види нещо толкова младо, току-що формирано във Вселената, е изключително вълнуващо. Хората са можели да наблюдават експлозията на свръхнова, създала този магнетар, преди около 240 години - някъде между Американската и Френската революции", казва Еспозито. Младият магнетар е сред най-бързо движещите се известни обекти, който прави пълна обиколка около оста си на всеки 1,36 секунди, въпреки че има масата на две Слънца. В наблюдението на пулсара учените са използвали Екс Ем Ем-Нютон, обсерваторията на НАСА "Суифт", рентгеновата обсерватория НуСТАР и радиотелескопа в Сардиния, Италия.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Започна изграждането на северния обходен път на Бургас

  • 21 Ян 2021
  • 44
Започна строителството на северния обходен път на Бургас. С изграждането на трасето, с дължина 4,7 км, транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас и автомагистрала „Тракия“, ще се изнесе извън центъра на града.

Разрешават проблема с водната криза в Димчево

  • 21 Ян 2021
  • 76
Кметът Димитър Николов проведе разговор със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за проблема с качеството на водата и водоснабдяването в бургаското село Димчево.

Кметът предлага да се разширят възможностите на общинските програми за отпускане на стипендии

  • 21 Ян 2021
  • 63
Нови правила за насърчаване и подкрепа на бургаските ученици и студенти с изявени постижения в областта на науката, изкуството или спорта, предлага кметът Димитър Николов. Целта на промените е да се разширят възможностите на програмата.

Кметът с предложение за участие на Бургас в пилотен проект на УНИЦЕФ

  • 20 Ян 2021
  • 145
Община Бургас ще участва като една от първите общини в реализиране на пилотен проект за тестване на "Гаранцията за детето" в България. Проектът е финансиран от Европейската комисия и ще се реализира в 4 европейски държави, сред които и България.

Предстои реставрация на най-старата къща в Бургас – Бракаловата

  • 20 Ян 2021
  • 111
Тази година предстои реставрация на най-старата къща в град Бургас, построена през 1872 г. Това е Бракаловата къща, в която е настанен от десетилетия Етнографският музей.