В Млечния път има максимум 6 милиарда двойници на Земята

Учен от Университета на Британска Колумбия в Канада е направил изчисление, показващо че в нашата галактика има максимум 6 милиарда подобни на Земята планети. Алгоритъмът отчита, че 0,18 от екзопланетите около звездите от тип G са земноподобни, съобщава phys.org. За да се счита за подобна на Земята, една планета трябва да бъде скалиста, приблизително с размерите на Земята и да орбитална около подобна на Слънцето звезда (тип G). Разстоянието от планетата до звездата ѝ трябва да е такова, че водата да може да е в течна форма, а температурите да са подходящи за живот. "В Млечния ни път има около 400 милиарда звезди, като седем процента от тях са тип G. Това означава, че около шест милиарда звезди могат да имат планети, подобни на Земята в нашата Галактика", споделя изследователя Джейми Матюс. Обикновено планетите като Земята са трудни за намиране и техниката все още не е станала достатъчно добра. Това се дължи на факта, че звездите като Слънцето са доста големи и ярки, а планетите като Земята се намират на голямо разстояние и са сравнително малки. Последните проучвания обаче показват, че скалистите планети са често срещани, а доскорошният коефициент от 0,02 за наличието на двойници на Земята е твърде нисък. "Започнах като симулирах пълната популация от екзопланети около звездите, които Кеплер претърси. Отбелязах всяка планета като" открита "или" пропусната "в зависимост от вероятността алгоритъмът ми за търсене на планета да ги намери. След това сравних откритите планети с реалния ми каталог на планети. Ако симулацията даде близко съвпадение, тогава първоначалната популация вероятно е била добра представа за действителното население на планетите, обикалящи около тези звезди", разкрива Мишел Кунимото, която също е участвала в изследването. В следващите десетилетия човечеството ще се сдобие с по-мощни и способни телескопи, които могат да откриват планети, подобни на нашата, но орбитиращи около звезди от тип G. Сегашната техника позволява откриването им единствено около червени джуджета, където условията най-вероятно са неподходящи за живот. Много учени останаха развълнувани от резултатът, че в нашата галактика има максимум 6 милиарда планети подобни на нашата. Дори реалният им брой да е по-малък, той все пак би бил внушителен - навярно над милион. Илон Мъск коментира в Twitter, питайки къде са всички, имайки предвид извънземните цивилизации. Скорошно проучване хвърли светлина, че е възможно в нашата галактика да има 36 извънземни цивилизации. Големите разстояния биха затруднили неимоверно комуникацията. В средния случай за осъществяването й ще са необходими 17 000 години. Именно това може би е причината все още да не сме осъществили контакт с цивилизация от друга планета. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 95
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 89
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 78
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 78
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 88
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.