Експерти прогнозират рекордни горещини през следващите 5 години

Следващите 5 години може да са най-горещите регистрирани някога в света, оповести Британската метеорологична служба, цитирана от Франс прес. Възможно е температурите да се повишат с 1,5 градуса Целзий до 2024 г. Прогнозите са направени въз основа на изследване на възможни тенденции в климата през следващите 10 години. Предвижда се за всяка година през периода 2020-2024 г. температурата да е с 1,06-1,62 градуса Целзий по-висока от нормалната. Рекордът от 2016 г. - най-горещата регистрирана някога година, вероятно ще бъде подобрен през въпросния период. "Най-новите прогнози за следващата петилетка навеждат на мисълта за продължаване на затоплянето в съответствие с повишените нива на парниковите газове - заяви експертът Дъг Смит. - Тези прогнози включват някои неизвестности, но повечето райони, по-специално в Северна Европа, Азия и Северна Америка, вероятно ще се затоплят." Ако не се стигне до голямо вулканично изригване, което да забави затоплянето, блокирайки слънчевите лъчи, средните температури през следващите 5 години вероятно ще са с 1,15-1,46 градуса Целзий по-високи от тези от прединдустриалната епоха. През периода 2015-2019 г., който е най-горещият регистриран някога, средните температури надхвърляха с 1,09 градуса Целзий тези от прединдустриалната епоха. Парижкото споразумение за климата от 2015 г. предвижда глобалното затопляне да бъде ограничено до под 2 градуса Целзий и дори до 1,5 градуса Целзий до 2100 г. в сравнение с прединдустриалната епоха. За целта е нужно да се намалят незабавно и драстично дължащите се на човешка дейност парникови емисии. Нарастването им обаче не е спряло. Според Британската метеорологична служба има около 10-процентен риск затоплянето през една от годините в периода 2020-2024 г. да надхвърли 1,5 градуса Целзий. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 49
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 63
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 72
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 126
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 105
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.