Бетелгейзе значително потъмнява

Общността на астрономите - както любители, така и професионалисти, са развълнувани от съобщението, че звездата Бетелгейзе през последните дни значително потъмнява. Тези, които изучават по-детайлно небесното тяло, смятат, че човечеството е на път да преживее може би най-голямото събитие в историята на астрономията. Бетелгейзе, звезда в съзвездието Орион, е червен супергигант, една от най-големите звезди, известни днес, около 1 400 пъти по-голяма от Слънцето. Тя има достатъчно голяма маса и един ден неминуемо ще се превърне в свръхнова. Освен това, предвид развитието й, този ден ще бъде скоро по астрономически стандарти. Този огнен червен свръхгигант "прегаря" и животът му няма да продължи дълго. Звездата е само на около 8 милиона години, но е на път да се превърне в свръхнова. Когато това се случи, това ще бъде наистина вдъхновяваща гледка. Бетелгейзе е удобно разположена, достатъчно далеч (на около 600 светлинни години), за да няма опасност за Земята, но достатъчно близо, че яркостта й да стане спираща дъха гледка, която може да засенчи пълнолунието. Когато това се случи, резултатът от експлозията ще се вижда от Земята, дори и посред бял ден. Макар че има няколко звезди наблизо, които в крайна сметка ще станат свръхнови, Бетелгейзе вероятно ще е първата. Малко е вероятно, докато сме живи, да видим тази експлозия, но е по-достоверно, отколкото за другите супергиганти като Антарес или Spica.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

НАП няма да се запечатва обекти за несъществени нарушения

  • 26 Фев 2020
  • 51
НАП ще предложи промяна в Закона за ДДС, според която липсата на реквизити във фискалните бонове и несъхраняването в търговските обекти на паспорт на касовите апарати, и проблеми във връзката при предаване на данни към НАП, няма да водят до запечатване на търговския обект.

Отбелязваме с тържества 3 март

  • 26 Фев 2020
  • 30
На 3 март Бургас отново ще отдаде почит към освободителите. Началото на тържествата ще бъде дадено в 11 часа на площада пред Общината. Там ще се проведе ритуал по издигане на националния, европейския и общинския флаг.

Лекарите предупредиха: Започва втора грипна вълна

  • 26 Фев 2020
  • 64
На фона на нарастващата паника, че смъртоносният коронавирус може да стигне и до България, днес здравните власти обявиха, че започва втора грипна вълна от грип Б.

5-годишна забрана за влизане в САЩ заплашва Кубрат Пулев?

  • 25 Фев 2020
  • 195
Новината за депортирането на Кубрат Пулев от САЩ в неделя получи широк отзвук не само у нас, но и в доста водещи спортни издания по света. Макар първоначално боксьорът да отрече информацията пред bTV.

Близо 6000 работодатели са объркали справките за доходи през 2019 г.

  • 25 Фев 2020
  • 179
Заради допуснати неточности, близо 6000 предприятия и самоосигуряващи се лица ще трябва да изпратят отново справките за доходи, изплатени през 2019 година, /по чл. 73, ал. 1 и ал. 6 от ЗДДФЛ/, съобщават от Националната агенция за приходите.