« декември 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ – беседи за любовта и другите неща от живота: Как да излезем от състоянието на постоянно напрежение и депресия?

Катя ПЕНЕВА, психолог: С малко повече оптимизъм и решителност можем да решим голяма част от проблемите си и да се настроим позитивно


Мой близък се намира винаги в състояние на напрежение и депресия. Как да му помогна?

Не бихме могли да помогнем на някой щом той не е пожелал това. Добри съвети, приятелска подкрепа. Нищо не е в състояние да промени деструктивното поведение на човек, който сам е решил да затъва в собствената си безпомощност.
Няма човешко същество без проблеми. На всеки един от нас често се случва да се чувства потиснат, да няма настроение, едно и също чувство на постоянно безпокойство да не му дава покой, понякога със седмици, дори и с години. Много бързо сме готови да залепим диагнозата „ депресия“ – така сякаш слагаме карантина на вратата си и доброволно се самоизолираме.
Човешката душа е чувствителна, а тялото ни попива всяка неизразена емоция, превръщайки я в болест. Така, криейки се зад болежките си, искаме да изтрием въпросите в живота, на които нямаме отговор или отлагаме решението им с години. Антидепресанти, алкохол, наркотици, висококалорична храна. Йога, медитация, смирение. Бягство в окултизъм, книги за самопомощ и всичко това с идеята да се почувствате по-добре в тинята на собствените си нерешени проблеми. А болката си тлее и ни изгаря от вътре и въпреки усилията ни да потушим огъня с безсмислени практики, ние още повече повишаваме температурата на човешкото си страдание.
Нямаме право да складираме проблемите си в подземията на душите си. Количествата, които натрупваме, ни закопават още по-надълбоко в собствената ни безпомощност и не можем да дадем път на новите си идеи. Често се случва когато сме намерили решение на един проблем, да се отвори друг и вместо да си починем, отново да сме в състояние на тревожност. Но такъв е животът ни. Много динамичен и постоянно променящ се. Вечно в усещане за безпокойство, угнетени или депресирани, болни и никога щастливи и усмихнати. Струва ли си човек да преживява толкова много болка, когато с малко повече оптимизъм и решителност може не само да реши голяма част от проблемите си, но и да си създаде по-позитивна нагласа, към случващото се в живота. Да приеме нещата такива, каквито са, и да извлече екстракта на лечебната им горчилка.
Какво ме мъчи? Какъв е основният проблем, който не е решен? С коя негативна мисъл си лягам и ставам? Какво искам да се промени, за да се “оправи животът ми”? Все простички въпроси, които не желаем да си задаваме и чакащи отговори, които дават решенията на всяка една конкретна ситуация. Да, понякога пътят към целите ни е дълъг, труден, изморителен и отегчителен, но няма пожелана, непостигната цел. Колкото и да са наранени и окаляни телата ни, винаги ще достигнем до извора, щом веднъж сме тръгнали към него.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Известен наш национал спипан с допинг

  • 10 Дек 2019
  • 28
Националът в свободната борба Николай Щерев е дал положителна допинг проба и е наказан за 4 години.

Само за няколко дни бургазлии осигуриха 250 от общо 280 подаръка за кампанията „Подари от сърце"

  • 10 Дек 2019
  • 34
За рекордно кратък срок бургазлии осигуриха 250 от общо 280 подаръка за деца и възрастни от всички 18 социални заведения и центрове на територията на общината.

Течът на ЕГН-та струва 5 100 000 лв., НАП обжалва

  • 10 Дек 2019
  • 35
Санкции за близо 7 млн. лв. е наложила Комисията за защита на личните данни през 2019 г., съобщават от Комисията. За последната година най-голямата по размер санкция е 5 100 000 лв., наложена на НАП.

Туристи ще плащат данък за хотелски престой в Турция

  • 10 Дек 2019
  • 40
Туристите в Турция ще плащат допълнителен данък от 2 % за настаняване в хотел в Турция.

КАТ започна акция "Дрегер"

  • 09 Дек 2019
  • 150
Пътните полицаи започват засилени проверки на шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества от днес до 15 декември. Според статистиката, една от трите основни причини за възникване на тежки инциденти по пътищата е точно употреба на алкохол и/или наркотични вещества.