В Антарктида все още сериозно се усещат последиците от ядрените опити

Учени от университета във Франция в Марсилия измериха нивото на изотопния хлор-36 в различни точки в Антарктида. Това вещество е радиоактивно и появата му в ледниците се свързва ядрените опити, проведени в средата на 20 век. Едва през 1963 г. е подписан документ, ограничаващ подобни тестове, но ехото от експлозиите от миналото се усеща и днес. По време на ядрените опити в околната среда попадат радиоактивни изотопи, част от които бързо се разпадат, но има и доста устойчиви, например хлор-36, чиито показатели надвишават 100 пъти естествените нива. Изследователите са анализирали снега в близост до руската арктическа станция Восход и ледения купол Талос. Данните показват, че в района на станцията се отделя радиоактивен хлор. Глобалното повишаване на температурата води до топенето на ледниците. Като следствие от това радиоактивните изотопи, скрит под снега, може да бъдат отделени в атмосферата и да се разпръснат по всички части на планетата. Концентрацията на хлор-36 в посочените региони на Антарктика е десетки пъти по-висока, отколкото преди опитите. В централните и южни части на Тихия океан преди забраната на ядрените опити са извършени десетки такива. На 1 март 1954 г. на атола Бикини е взривена първата водородна бомба и най-силната бомба на САЩ, под кодовото название Castle Bravo. Експлозията е най-мощната ядрена експлозия, извършвана от САЩ. Бомбата се оказва много по-мощна от очакваното и предизвиква повсеместно радиоактивно замърсяване. Сред засегнатите от радиоактивното замърсяване са 23 японски моряци на рибарския кораб "Щастливият дракон 5", попаднал в замърсената зона. Всички се разболяват, а един умира през септември 1954 г. Последвалият скандал в Япония е голям и намира отражение във филма от 1954 г. Годзила. Във филма американски ядрен опит събужда мутирало подводно чудовище, което напада Япония. (от Уикипедия). / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

НАП няма да се запечатва обекти за несъществени нарушения

  • 26 Фев 2020
  • 97
НАП ще предложи промяна в Закона за ДДС, според която липсата на реквизити във фискалните бонове и несъхраняването в търговските обекти на паспорт на касовите апарати, и проблеми във връзката при предаване на данни към НАП, няма да водят до запечатване на търговския обект.

Отбелязваме с тържества 3 март

  • 26 Фев 2020
  • 62
На 3 март Бургас отново ще отдаде почит към освободителите. Началото на тържествата ще бъде дадено в 11 часа на площада пред Общината. Там ще се проведе ритуал по издигане на националния, европейския и общинския флаг.

Лекарите предупредиха: Започва втора грипна вълна

  • 26 Фев 2020
  • 85
На фона на нарастващата паника, че смъртоносният коронавирус може да стигне и до България, днес здравните власти обявиха, че започва втора грипна вълна от грип Б.

5-годишна забрана за влизане в САЩ заплашва Кубрат Пулев?

  • 25 Фев 2020
  • 200
Новината за депортирането на Кубрат Пулев от САЩ в неделя получи широк отзвук не само у нас, но и в доста водещи спортни издания по света. Макар първоначално боксьорът да отрече информацията пред bTV.

Близо 6000 работодатели са объркали справките за доходи през 2019 г.

  • 25 Фев 2020
  • 186
Заради допуснати неточности, близо 6000 предприятия и самоосигуряващи се лица ще трябва да изпратят отново справките за доходи, изплатени през 2019 година, /по чл. 73, ал. 1 и ал. 6 от ЗДДФЛ/, съобщават от Националната агенция за приходите.