« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

В Антарктида все още сериозно се усещат последиците от ядрените опити

Учени от университета във Франция в Марсилия измериха нивото на изотопния хлор-36 в различни точки в Антарктида. Това вещество е радиоактивно и появата му в ледниците се свързва ядрените опити, проведени в средата на 20 век. Едва през 1963 г. е подписан документ, ограничаващ подобни тестове, но ехото от експлозиите от миналото се усеща и днес. По време на ядрените опити в околната среда попадат радиоактивни изотопи, част от които бързо се разпадат, но има и доста устойчиви, например хлор-36, чиито показатели надвишават 100 пъти естествените нива. Изследователите са анализирали снега в близост до руската арктическа станция Восход и ледения купол Талос. Данните показват, че в района на станцията се отделя радиоактивен хлор. Глобалното повишаване на температурата води до топенето на ледниците. Като следствие от това радиоактивните изотопи, скрит под снега, може да бъдат отделени в атмосферата и да се разпръснат по всички части на планетата. Концентрацията на хлор-36 в посочените региони на Антарктика е десетки пъти по-висока, отколкото преди опитите. В централните и южни части на Тихия океан преди забраната на ядрените опити са извършени десетки такива. На 1 март 1954 г. на атола Бикини е взривена първата водородна бомба и най-силната бомба на САЩ, под кодовото название Castle Bravo. Експлозията е най-мощната ядрена експлозия, извършвана от САЩ. Бомбата се оказва много по-мощна от очакваното и предизвиква повсеместно радиоактивно замърсяване. Сред засегнатите от радиоактивното замърсяване са 23 японски моряци на рибарския кораб "Щастливият дракон 5", попаднал в замърсената зона. Всички се разболяват, а един умира през септември 1954 г. Последвалият скандал в Япония е голям и намира отражение във филма от 1954 г. Годзила. Във филма американски ядрен опит събужда мутирало подводно чудовище, което напада Япония. (от Уикипедия). / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

По думите на военния ни министър българското разузнаване следи ситуацията в Близкия изток

  • 19 Апр 2024
  • 50
Докладваха ни, че ударът в Иран е ограничен по военна цел.

ВАРНА БЕ ДОМАКИН НА СЪСТЕЗАНИЯТА ЗА МЛАДИ ТАЛАНТИ В МОДАТА, ФРИЗЬОРИ И ГРИМЬОРИ

  • 19 Апр 2024
  • 57
За поредна година МОН организира състезания за излъчване на млади таланти в модата и фризьорството, като този път домакин на пъстрото събитие беше Варна.

В Сливен се провежда кампания в училищата „Чуй ме! Нито един повече!“

  • 19 Апр 2024
  • 101
Кампанията „Чуй ме! Нито един повече!“ на Младежки дом Сливен и над седемдесет младежки и културни организации в Сливен, под егидата на кмета Стефан Радев, вече набра скорост и постига завидни резултати.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОБУСИ ЩЕ ПРЕВОЗВАТ УЧЕНИЦИ

  • 19 Апр 2024
  • 97
За първи път Министерството на образованието и науката предвижда закупуването на електрически училищни автобуси.