« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Директорът на НАСА отново обяви Плутон за планета

Статутът на Плутон отново беше поставен под въпрос, след като ръководителят на НАСА заяви, че смята обекта за планета. "Само за да знаете, според мен Плутон е планета. Можете да напишете, че директорът на НАСА отново обяви Плутон за планета. Придържам се към това. Така са ме учили, а аз съм ангажиран с борбата за връщането на планетарния статут на Плутон", заяви ръководителят на американската космическа агенция Джим Брайдънстайн. Плутон е открит на 18 февруари 1930 г. от американския астроном Клайд Томбо.По това време се знае изключително малко за отдалеченият обект и той е обявен за деветата планета от Слънчевата система. Планетарният му статут обаче беше поставен под въпрос 62 години по-късно, след като в същия район на космоса бяха открити други подобни по големина обекти. През 2005 г. астрономите откриха планета джудже, наречена Ерида, която е с 27 процента по-голяма от Плутон. Година по-късно Международният астрономически съюз изложи официалното си определение за това какво представлява планета. Именно тогава Плутон изгуби статутът си на такава. Учените официално обявиха Плутон за "планета-джудже". Много хора обаче останаха недоволни от преквалификацията на обекта. През 2015 г. мисията на НАСА "Нови хоризонти" направи няколко големи открития, които добавиха гориво към дебата. Сондата откри, че Плутон има собствена атмосфера, специфичен климат и осеян с планини и равнини терен. Открито бе дори наличието на замръзнала вода. Учените потвърдиха още наличието на метанови дюни и дори предполагат съществуването на подземен океан от течна вода. Алън Стърн, ръководителят на мисията "Нови хоризонти", призова на Плутон отново да бъде върнат статута на планета. Ученият е убеден, че за планета трябва да бъде считан всеки обект, който няма ядрен синтез и който притежава достатъчно гравитация, за да има сферична форма. Противниците на това Плутон да бъде планета обясняват, че тогава за планети трябва да бъдат признати и естествени спътници като Луната, както и обекти от астероидния пояс - като Церера или обекти от Пояса на Куйпер - като Ерида, Седна и Макемаке. Според някои учени е несправедливо обекти като Титан и Ганимед да не са планети, при положение, че са доста по-големи от Меркурий. Титан има атмосфера два пъти по-плътна от земната, както и реки и морета от течен метан. Ганимед е малко по-малък от Марс, но за разлика от Червената планета има свое действащо магнитно поле. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ПРЕДСТАВИХА КОНЦЕПЦИЯТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВ МЕЖДУНАРОДЕН АКАДЕМИЧЕН ЦЕНТЪР В БУРГАС

  • 16 Апр 2024
  • 138
Изграждане на международен академичен център предвижда концепцията за интегрирани териториални инвестиции „История, съвременност и бъдеще в хармония.

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

  • 16 Апр 2024
  • 137
Близо 500 000 души са декларирали доходите си пред НАП две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април.

Собствениците на незаконно поставени каравани започнаха да ги премахват от държавните имоти, останалите ги грозят солидни глоби

  • 16 Апр 2024
  • 137
Междуведомствената комисия, организирана по инициатива на областния управител на област Бургас Пламен Янев, продължава с щателните проверки за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост.

Журналистите в Гърция стачкуват заради липсата на колективни трудови договори

  • 16 Апр 2024
  • 127
Гръцките журналисти провеждат 24-часова стачка във вторник в знак на протест срещу отказа на работодателите да подпишат колективни трудови договори в частните медии, ниските заплати и заплахата за плурализма, съобщиха техните синдикати.

Олимпийският факел на Париж 2024 г. е запален в древна Олимпия

  • 16 Апр 2024
  • 153
Факелът за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. беше запален в древна Олимпия на традиционна церемония във вторник, отбелязвайки последния участък от седемгодишната подготовка за началото на игрите на 26 юли.