Глобална кибератака може да е по-страшна и от ядрена война

Години наред човечеството се ужасяваше от ядрен апокалипсис, който може да сполети планетата ни, ако великите сили дръзнат да започнат война, включваща ядрено оръжие. След ужаса на Хирошима и Нагазаки, един от най-големите кошмари на всеки мирен жител на планетата е това което може да последва след взривяването на атомни бомби отново. В очакване на най-лошото вече минаха повече от 60 години и ядреното напрежение като цяло е на сравнително ниски нива. Наскоро обаче учен от университета на Северна Дакота сподели, че последиците от глобална кибератака всъщност могат доста сериозно да конкурират тези от взривяването на атомна бомба. При това не само метафорично. Джеръми Страуб споделя, че последиците от една компютърна война спокойно може да са по-големи. В това число материални щети и дори смърт на невинни хора. Причината за това е, че хакерските атаки отдавна не "покосяват" само сайтове, кредитни карти, чат канали или държавни агенции - какъвто беше случая в България от тази пролет. Все по-често ставаме свидетели на хакерски пробиви на обекти като ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове и дори АЕЦ. Не са пощадени и транспортни средства като кораби и самолети. Целенасочени атаки на терористи - хакери срещу тези ключови за живота ни обекти могат да причинят много повече повреди от една атомна бомба, твърди ученият. Колко жертви би имало ако в даден момент самолетите останат без навигационни инструменти или по-лошо - бъдат насочени един към друг? Или пък ако някои от най-големите язовири по света бъдат изпуснати неконтролирано? Страуб е убеден, че те никак няма да са малко и съветва държавните институции да приемат тази заплаха изключително сериозно. Известно е, че САЩ, Русия и Китай разполагат с мощни средства за нанасяне на кибер удари. Според експертите Америка е една крачка пред другите, заради господстващото си положение в дигиталния свят - мнозинството от използваните технологии и услуги са базирани в щатите. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Четири безплатни специалности в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

  • 28 Май 2020
  • 261
Обучението по 4 /четири/ направления в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас ще бъде безплатно за студентите, които бъдат приети през тази учебна година, ако бъде окончателно одобрено постановлението на Министерски съвет за защитените специалности.

Световната икономика няма да се възстанови преди 2022 г. Еврозоната пак може да е в криза

  • 28 Май 2020
  • 209
Световният брутен вътрешен продукт няма да се възстанови до равнището от преди кризата с коронавируса преди 2022 година, а равнищата на държавен дълг ще скочат рязко тази година според доклад на Икономист интелиджънс юнит.

Православните празнуват Възнесение Господне - Спасовден

  • 28 Май 2020
  • 205
Православната църква отбелязва днес един от големите празници в християнския календар - Възнесение Господне. Той се чества винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Великден, като край на земния път на Иисус Христос.

БАН с официална позиция срещу руския опит да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело

  • 27 Май 2020
  • 304
БАН излезе с официална позиция относно със скандала с изложбата на Руския културен център в София преди 24 май, която представи Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и първи разпространители на грамотност и просвещение в Русия.

Велоалеята до „Крайморие“ ще продължи с пасарелка над хълма след „Пода“

  • 27 Май 2020
  • 281
Община Бургас намери подходящо техническо решение за продължение на велоалеята до квартал Крайморие. С днешна дата са изградени 4 километра от нея - до орнитоложкия център "Пода".