Цъфтежът на водораслите в океана приема застрашителни размери

Учените от Университета на Южна Флорида са изучавали "Саргасовия пояс" - така се нарича поясът на цъфтящите водорасли в Атлантическия океан. Кафявите саргасови водорасли растат през лятото, покривайки повърхността на водата в тропическата част на Атлантически океан. Миналата година цъфтежът се разпространи от африканския бряг до Мексиканския залив, а площта му беше 8850 квадратни километра. Теглото на биомасата от водорасли достигна не по-малко от 20 млн. тона през юни. Подобен цъфтеж се повтаря всяка година, с изключение на 2013 г. Миналата година обаче биомасата на "Саргасовия пояс" надвиши числата за 2011 г. над 10 пъти. Възможна причина за силно разцъфване на водораслите е промяната в химическия състав на водата. Това може да се дължи на издигането на дълбоки водни пластове край бреговете на Западна Африка, както и на замърсяване във водата от земеделските земи. Най-голямо количество фосфати и нитрати идва от водите на Амазонка. Тези минерали са място за размножаване на саргасовите водорасли. Сред другите причини за буйството на водораслите са климатични промени. Саргасовите острови не са негативно явление за екосистемите, тъй като често те носят риба, костенурки и птици. Христофор Колумб говори за островите на морските водорасли по пътя към Новия свят (северно от Карибите). Въпреки това, тяхното разпространение до такъв размер е опасно, защото когато се разпространяват към дъното, те блокират светлината, което е вредно за коралите и морските животни. В Мексико, Доминиканската република, Ямайка и дори в Южна Флорида, водораслите биват изхвърлени по плажовете, където те се разлагат, освобождавайки сероводород. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 29
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 20
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 36
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 31
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.

Икономически полицаи от ОДМВР-София предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни хранителни продукти

  • 28 Мар 2024
  • 45
В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция извършили съвместни проверки с представители на Областната дирекция по безопасност на храните.