Русия се подигра с американската космическа програма

Посолството на Русия в САЩ са пуснали подигравателен коментар в Twitter, след като САЩ са закупили нова партида руски ракетни двигатели РД-180. "Руските ракетни двигатели продължават да изстрелват Америка в космоса", пишат от официалния акаунт на руското посолство. Става въпрос за сделка, според която руската държавна компания "Енергомаш" ще продаде 6 бройки от ракетните двигатели РД-180 на United Launch Alliance, които използват агрегатите за сглобяването на ракетата Atlas V. Именно Atlas V, задвижван от своите руски двигатели, ще изстреля първия нов американски космически кораб с астронавти на борда - Starliner на Boeing. След пенсионирането на совалката САЩ останаха без свой космически кораб, способен да извежда хора в космоса. От НАСА обаче са избрали руските двигатели за осъществяването на първия пилотиран полет на Starliner, защото те имат впечатляващата 100% успеваемост. Освен своята прочута сигурност, експлоатацията на РД-180 е доста изгодна, защото те изгарят комбинация от течен кислород и ракетен керосин, който е сравнително евтин за производство и съхранение. До сега руските ракетни двигатели са били използвани за изстрелването на много научни мисии на НАСА, но и за извеждането на шпионски сателити на Пентагона. Руснаците заявяват, че освен по-сигурни, двигателите РД-180 са и с 30% по-евтини от своите конкуренти. След разпада на СССР американците решават да инвестират в руската ракетна промишленост, осигурявайки и договори. Целта на САЩ обаче не е била напълно алтруистична - от Белия дом са били уплашени, че руските ракетни учени и инженери бързо ще бъдат "прилапани" от страни като Северна Корея и Иран, където да създадат мощни междуконтинентални балистични ракети. След като Русия анексира Крим американците решиха да спрат да използват руските космически кораби, за да изпращат астронавтите си в космоса. В крайна сметка обаче се оказва, че откъсването от зависимостта към Русия няма да е така лесно. НАСА смята, че една от 3-те основни пречки за извършването на първия пилотиран полет на новите американски космически кораби е необходимостта от използването на руски ракетни двигатели. United Launch Alliance разработва новата ракета Vulcan, използваща изцяло американски двигатели. Разработката й обаче върви по-бавно от очакваното, а първият и полет бе отложен за 2021 г. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 28
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 59
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 65
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 80
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 50
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.