Находка в Мароко променя историята за Хомо сапиенс

Находка в Мароко променя историята за Хомо сапиенс Любопитни Снимка: БТА
Останки от Хомо сапиенс, които датират отпреди 300 000 години и напомнят тези на съвременен човек, бяха открити в Мароко, съобщи Франс прес. Находката връща със 100 000 години назад във времето появата на Хомо сапиенс. "В тази находка са корените на вида Хомо сапиенс", заяви съавторът на изследването, експертът по човешка еволюция Жан-Жак Юблен от института "Макс Планк" в Лайпциг. "Това гнездо на човешки останки е свързано с впечатляващи находки, сред които човешко лице и долна челюст. Вероятно става въпрос за най-цялостната долна челюст от Хомо сапиенс от Африка", посочи ученият. Находките бяха открити при разкопки през 2004 г. на обекта Джебел Ирхуд в северозападната част на Мароко. Тогава учените констатирали, че "лицето на един от тези първи представители на Хомо сапиенс е като това на човек, който днес можеш да срещнеш в метрото". Юблен смята, че ако човекът от Джебел Ирхуд носи шапка, ще е трудно да бъде различен от днешните хора. Черепната му кутия обаче е твърде различна от тази на съвременния човек. Обектът, който се намира на 400 км южно от Рабат, е известен на учените. През 1968 г. там бяха открити останки от детски представител на Хомо сапиенс, кръстен Ирхуд 3. Първоначално бе установено, че останките датират отпреди 40 000 години, а по-късно - че са на 160 000 години. Юблен и неговият екип започнали нови разкопки през 2004 г., за да уточнят възрастта на находките. "Човешките останки на обекта нараснаха от 6 на 22 и са от най-малко 5 индивида - трима възрастни, младеж и дете", поясни ученият. Датирането на фосилите бе извършено от експерта по геохронология Даниел Рихтер от института посредством термолуминесценция. Хората от Джебел Ирхуд детронираха тези от Омо I и Омо II, живели на обекта Омо Кибиш в Етиопия преди около 195 000 години. По-рано три фосилизирани черепа на 160 000 години бяха открити близо до селището Херто в Етиопия. Тези находки навеждаха на мисълта, че всички днешни хора произхождат от популация, живяла в Източна Африка. Това предположение обаче се оборва от находките от Джебел Ирхуд. На обекта са открити също парчета кремък и върхове на стрели и копия. "Вече открихме на различни места в Африка подобни сечива, които също датират отпреди около 300 000 години, без да разберем кой ги е създал", отбеляза Рихтер. Учените сега са на мнение, че наличието на тези сечива може да бъде приписано на Хомо сапиенс. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър". http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 87
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 87
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 76
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 76
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 86
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.