« август 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Пет фрази, които травмират детето

Често се случва да произнесем някои фрази и да дадем воля на чувствата си, като изобщо не се замисляме как биха се отразили на човека срещу нас. Особено ако това е малък човек. Детето ни. То възприема всичко буквално. Него го боли от вербалните стрели по-силно, отколкото възрастния. В пристъп на горещ импулс можем да изсипем върху главицата на най-любимото си същество толкова емоционална отрова, колкото да го травмираме за дълго време. Нека поне днес се опитаме да не сме вербално жестоки към малките слънца около нас. Ето 5 фрази, които трябва да изчезнат от речевия ни свят. "Защото аз така казах..." Това изречение няма да убеди детето, че сте прави, а само ще го настрои срещу вас. По-добре му покажете, че разбирате чувствата му, но сега трябва да се направи нещо друго: „Разбирам, че искаш да играеш още, но сега е вече време за сън". "Престани да плачеш..." След подобни думи, най-вероятно е малчото да зареве още по-силно. Проявете разбиране, засвидетелствайте му вниманието си: „Разбирам те добре, зная защо плачеш – обидно ти е". "Ако не си изядеш яденето – няма да пораснеш..." Пак наблягате на негативното. По-добре му разкажете какво хубаво ще се случи, ако детето направи това, за което го молите. "Ако се храниш добре – ще порастеш силен и здрав". "Не го правиш както трябва, остави. Дай на мен..." Ако показвате на детето грешката му, не бързайте да правите нещо вместо него. Покажете му как, но му позволете да го направи самостоятелно: "Нека ти помогна. Ако искаш ще ти покажа". "По-бързо! Заради теб закъснявам..." Това е на-често чуваната фраза сутрин, когато родителят закъснява за работа, а детето се мотка и мудно се стяга за детска градина. Обърнете го на игра: "Искаш ли да се състезаваме? Кой първи ще си събере нещата, за да излезем?" За вашето малко съкровище най-важен е личният ви пример. Помнете, че вие не възпитавате, вие насочвате и вдъхновявате. Искате детето ви да е щастливо? Тогава бъдете щастливи самите вие. Израствайте и се наслаждавайте на живота като учите на това и чадото си. Важно е за малкия човек да има лично пространство и право на избор. Да научи какво е отговорност за действията. Да чувства топлотата и уюта на дома си и обичта на хората, които живеят в него. Да получава любов и да дава любов. Да изразява свободно чувствата си. Да се научи да ги разпознава и да говори за тях. Да има приятели и възможност да общува с тях до насита. Списание Осем

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев е назначен за генерален консул във Валенсия

  • 14 Авг 2019
  • 344
Бившият шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев на практика няма да се върне на работа в Специализираната прокуратура, тъй като вече е назначен за генерален консул във Валенсия.

Мая Манолова бие Фандъкова с 5% на първи тур

  • 14 Авг 2019
  • 280
Мая Манолова стартира с 5% преднина пред Йорданка Фандъкова, ако се кандидатира за кмет на София. На първи тур Манолова би събрала 28% от гласовете на софиянци, а Фандъкова - 23%.

САЩ обсъждат разполагането на ракети в Азия

  • 14 Авг 2019
  • 272
Вашингтон обсъжда със своите съюзници възможността за разполагане на ракети със среден обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР).

"Росатом" иска да строи АЕЦ "Белене"

  • 14 Авг 2019
  • 272
От страна на "Росатом" е потвърдено желанието за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене", но, разбира се, очакваме крайната дата - 19 август, когато ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект.

След големия успех на spice music festival вече е ясно: ще има второ издание през 2020

  • 14 Авг 2019
  • 281
След грандиозния успех на SPICE Music Festival, организаторите и община Бургас са категорични – второ издание на фестивала ще има!