Нова соларна технология може да направи всичко да се захранва от слънцето

Малък, лек, гъвкав – тези три качества наведнъж, приложени за соларните клетки, загатват за бъдещето, което ще бъде захранвано само от чиста енергия и ще дойде съвсем скоро. Националната лаборатория „Сандиа“ в САЩ е на път да пусне на пазара малки, извити соларни клетки, които в лабораторията наричат „слънчева блясък“. Тези енерго-генериращи клетки могат лесно да бъдат интегрирани във всякакви малки джаджи като дронове, сателити, часовници и др. Доскоро учен в „Сандиа“, Мурат Окандан сега е създал нова компания на име mPower Technology, която наскоро подписа споразумение със „Сандиа“ за лицензиране на „микросистемни фотоволтаици“ (MEPV) – технологията, която прави възможни пластините „слънчева блясък“. MEPV разчита на техники за микро-проектиране и микро-производство за създаване на миниатюрни соларни клетки, които се пускат в разтвор, подобен на печатарско мастило. След това сместа се отпечатва върху евтин материал-носител. Задачата на mPower ще е да комерсиализира MEPV във вид на пластини, които могат да „се поберат във всякакви устройства и да ги захранват, във всякакво форма и размер“. Една от разработките им е Dragon SCALEs – соларни клетки, които се сгъват като хартия и са лесни за пренасяне, за да могат да бъдат използвани като преносими генератори. Те могат да бъдат инсталирани по-бързо и по-евтино от традиционните слънчеви енергийни системи. Окандан казва, че са по-надеждни и по-евтини от силициевите фотоволтаични (PV) клетки. „Ключовото ограничение за силиция е, че ако го извиете или огънете, той ще се счупи,“ казва Окандан. „Нашата технология го прави почти нечуплив при запазване на всички предимства на соларната технология – висока ефективност, висока надеждност. Това ни позволява да интегрирме PV по начини, които не са били възможни преди.“ https://greentech.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 113
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 123
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 107
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 145
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 101
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.