« декември 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Учени разработиха нов метод за защита на пешеходците

 • 25 Окт 2021
Нов начин за засичане на необичайни ситуации на пешеходни пътеки е предложен от учени от Южноуралския държавен университет в рамките на международен екип.Според изследователите методът ще подобри значително безопасността на пешеходците. Резултатите от изследването са публикувани в списанието „Safety Science“. Всяка година повече от 270 000 пешеходци по света загиват при пътни инциденти. Съвременните модели, разработени на базата на компютърен анализ на движенията на пешеходците, предназначени за осигуряване на безопасността им, се основават на набор от предварително определени признаци. Според учените подобен метод е "ненадежден" поради проблема с мащабирането на картината. Изследователите са разработили нов метод за прогнозиране на сблъсъците на пешеходци с други участници в движението, като например шофьори на автомобили, скейтбордисти, велосипедисти и други. Новият метод се основава на високоточна невронна мрежа, която анализира изображения, получени от видеокамери в различни градски локации. "Разработен е CNN модел за извличане на важни характеристики и откриване на аномалии или нежелани обекти (т.е. велосипедисти) от изображения, заснети от камери за наблюдение на пешеходни пътеки. Преди да се приложи CNN моделът за анализ на изображенията, трябва да се извърши предварителна обработка, за да се подобри качеството на изображенията и да се премахне излишната информация, както и за да се подобри времето за анализ и точност на откриване на обектите", обяснява старши изследователят в катедрата по извличане на данни и виртуализация Сачин Кумар. Според Сачин Кумар предварителната обработка позволява премахването на излишната информация, което подобрява качеството на изображенията. В резултат на това е станало възможно правилното класифициране на изображението и намирането на необходимия обект в изображението на крайния етап. В процеса на изследване учените са използвали невронната мрежа MRCNN, интегрирана с мрежите DenseNet (гъста високоточна мрежа за класифициране на изображения). Високата ефективност на новия метод вече е потвърдена от различни симулатори. Изследователите отбелязват, че службите за пътна безопасност могат да използват техните компютърни програми. Изследването е проведено от специалисти от Русия, Саудитска Арабия и Индия.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Спортни събития на Никулден

 • 02 Дек 2021
 • 111
Наред с богатата културна програма, Бургас винаги посреща своя празник Никулден с поредица спортни събития. Така ще е и този декември. Движението и спортът са неразделна част от здравословния начин на живот и помагат на хората да остаряват красиво. Така че намирайте време да ги практикувате!

Балетната класика „Жизел“ в бургаската опера

 • 02 Дек 2021
 • 106
Първото събитие в програмата за декември на Държавна опера – Бургас е балетната класика „Жизел“ по музика на Адолф Адам, считана за един от най-романтичните балетни произведения, ще представи отново на бургаска сцена новия прочит на красивата любовна история – постановка и режисура на Галина Калчева, която е и репетитор на балетната трупа на Държавна опера – Бургас.

Коледен календар на „Бургас харесва младите“

 • 02 Дек 2021
 • 112
Отборът на информационния портал „Бургас харесва младите“ към Община Бургас ви предлага да се включите в едно вълнуващо празнично събитие.

Допълнително пари за безплатен транспорт на децата и учениците отпускат на общините

 • 01 Дек 2021
 • 206
Правителството отпусна допълнително по бюджетите на общините 2 356 534 лв. за 2021 г. за компенсиране на безплатния транспорт на деца и ученици.

Новият български филм „Спекуланти“ с първа прожекция в Бургас

 • 01 Дек 2021
 • 170
Определян като „първия български финансов трилър“, новият филм „Спекуланти“ ще бъде представен за първи път в Бургас с две прожекции – от 17:30 и 20:00 ч., на 04.12.2021 г. (събота), в зала „Тончо Русев“ на НХК.