Най-абсурдните суеверия за петък 13-и

  • 13 Авг 2021
Открай време петък 13-ти всява страх и тревога, а корените на тези суеверия са все още неизвестни. Някои търсят обяснение в християнската религия, други го намират в скандинавската митология. Трети просто отказват да ходят на работа и да шофират, дори не стават от леглото. Ето едни от най-смешните, абсурдни и шантави суеверия за петък 13-и: Някои хора смятат, че ако на петък 13-и на масата седнат 13 души, нещо лошо ще се случи. Това се свързва с Тайната вечеря в Библията, на която Юда Искариотски е бил последният, тринайсти, настанен на трапезата. Във Франция пък разказват как година след събиране, на което имало 13 гости, един от присъстващите починал. Така се родило суеверието, че никога не бива да се канят точно 13 гости, за да не бъде някой от тях преследван от проклятието. В някои краища на света смятат, че ако бебето се роди на петък 13-и, ще бъде нещастно цял живот. Най-суеверните майки са готови на всичко, за да не родят на фаталната дата. Да счупиш огледало на петък 13-и е много по-страшно, отколкото във всеки друг ден, защото във фаталния ден счупеното огледало носи не 7, а цели 13 години нещастие. Най-суеверните хора избягват непознатите на петък 13-и. Те съветват никога да не разговаряте с непознат на този ден, защото може да ви урочаса и да ви се случи нещо лошо. Най-добре е на този ден да не обръщате внимание на цифрите около вас, защото ако видите числото 13 някъде, това ще ви донесе много лош късмет. Защо суеверията за петък 13-и толкова дълбоко се загнездват у нас? Според Томас Гилович, декан на катедрата по психология в Корнелския университет, мозъкът ни е прекалено добър в асоциациите. „Ако нещо лошо Ви се случи в петък 13-и, двете неща ще останат завинаги свързани за Вас и ще забравите всички останали дни с фаталната дата, когато нищо не се е случило“, обяснява феномена на „лошия късмет“ той.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 101
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 91
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 88
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 96
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.