„Инджинюъти” полетя за седми път на Марс

Намиращият се на Марс мини-хеликоптер "Инджинюъти" успешно извърши седми полет над повърхността на Червената планета, по време на който направи снимка, съобщи в Туитър Лабораторията за реактивно движение на НАСА. Седмият полет на "Инджинюъти" е продължил 62,8 секунди. Апаратът е прелетял 106 метра на юг и е кацнал на ново място. По време на полета мини-хеликоптерът е направил черно-бяла снимка с камерата си.В края на май НАСА съобщи, че шестият полет на "Инджинюъти" е бил съпътстван от технически неизправности, но устройството като цяло е изпълнило поставената му задача. Мини-хеликоптерът беше доставен на Марс с роувъра "Пърсивиърънс", който се спусна на повърхността на Червената планета на 18 февруари тази година. Първия си полет "Инджинюъти" осъществи на 19 април. Тогава малкият летателен апарат с тегло 1,8 килограма се издигна на височина 3 метра. Първият му полет продължи 39,1 секунди.НАСА определя полетите на мини-хеликоптера като демонстрационна мисия, тъй като те нямат научна цел. Задачата им е да покажат, че е възможно да се осъществи полет на Марс, както и да се съберат данни за поведението на летателен апарат на друга планета. Целта на марсохода "Пърсивиърънс" е да търси признаци за съществувал в миналото живот на Червената планета.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 74
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 85
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 89
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 133
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 111
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.