« януари 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

НАСА има голям проблем с фекалиите в Космоса

НАСА има голям проблем с фекалиите в Космоса Любопитни Така изглежда тоалетната на борда на МКС Сн.: NASA
НАСА обяви конкурс за решаването на проблема с космическите екскременти. Какво трябва да се прави, когато имате спешен физиологически повик по нужда, докато летите към Марс, пристегнати в скафандър? НАСА обеща награда от 30 хиляди долара на този, който намери най-доброто решение на проблема с космическите екскременти, съобщава Франс прес, цитирана от БТА. Рационализаторите имат срок до 20 декември, за да се включат в конкурса на американското космическо ведомство. Заданието е следното - да се намери хитроумен изход от ситуацията, при която астронавтите ще се намират в продължение на 6 дни лишени от тоалетни. "Старото решение е известно - пелените, но те са само временен изход и не вършат работа за повече от един ден!", пише НАСА при формулирането на конкурса. В същото време завоевателите на космоса редовно трябва да чакат над 24 часа, преди да могат да ползват тоалетна. Това се случи с тримата астронавти, които бяха изстреляни преди една седмица с космическия кораб "Союз". Наложи им се да чакат два дена, преди да могат да ползват WC-тата на Международната космическа станция. Руската капсула "Союз" е оборудвана само с една малка портативна тоалетна, приличаща на кана, припомня агенцията. В бъдеще, при продължителни мисии до Марс, предвидени към 2030 година, НАСА оценява на 6 дни липсата на възможност за астронавтите да посещават тоалетна. В обемистите си космически костюми, те нямат достъп до телата си и не биха могли дори да почешат носа си, обяснява ведомството. Поради тази причина се предлагат до три награди от 30 хиляди долара, за изобретяването на костюми, снабдени с интегрирани системи за екскременти. Разработките трябва да се справят с всички рискове от инфекции и възпаления при продължителен контакт с кожата. В същото време те трябва да противодействат на ефектите на микрогравитацията и да не позволяват на течностите да се носят във въздуха. НАСА се надява да тества най-обещаващите проекти и да ги приложи в срок до три години. http://it.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Общината реставрира 130-годишния храм „Св. Троица" в с. Извор

  • 22 Ян 2021
  • 494
130-годишният храм "Св. Троица" в с. Извор ще бъде изцяло реставриран. През миналата година Община Бургас осигури 30 000 лв., с които бе изграден нов покрив, обновена бе и камбанарията.

От понеделник спират движението по ул. „Петко Задгорски“

  • 22 Ян 2021
  • 335
Улица "Петко Задгорски" е главна пътна артерия на бургаския жилищен комплекс "Изгрев". Не е ремонтирана сериозно от много години. Община Бургас и ВиК съгласуваха графиците си и нейното обновяване вече започна.

Започна изграждането на северния обходен път на Бургас

  • 21 Ян 2021
  • 403
Започна строителството на северния обходен път на Бургас. С изграждането на трасето, с дължина 4,7 км, транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас и автомагистрала „Тракия“, ще се изнесе извън центъра на града.

Разрешават проблема с водната криза в Димчево

  • 21 Ян 2021
  • 391
Кметът Димитър Николов проведе разговор със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за проблема с качеството на водата и водоснабдяването в бургаското село Димчево.

Кметът предлага да се разширят възможностите на общинските програми за отпускане на стипендии

  • 21 Ян 2021
  • 396
Нови правила за насърчаване и подкрепа на бургаските ученици и студенти с изявени постижения в областта на науката, изкуството или спорта, предлага кметът Димитър Николов. Целта на промените е да се разширят възможностите на програмата.