« май 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

На 23 април е роден "бащата на квантовата механика"

На днешния ден е роден Макс Планк - немски физик и основател на квантовата физика. Носител е на Нобелова награда за физика и други награди, член на Пруската академия на науките, редица чуждестранни научни дружества и академии на науката. В продължение на много години е един от лидерите на германската наука. Макс Планк е роден на 23 април 1858 г. в Кил, Германия. Изучава математика и физика в университетите в Мюнхен и Берлин. Разнообразен надарен, Макс Карл Ернст Лудвиг Планк не избира веднага физиката - той се колебае между нея, музиката и философията. Разказва се, че младият Макс Планк отива при 70-годишния професор Филип фон Джоли и му съобщава, че е решил да учи теоретична физика. „Млади човече - му казва авторитетният учен, - защо искаш да съсипеш живота си, теоретичната физика вече е основно завършена ... Заслужава ли си да се заемеш с такъв безперспективна работа?“ Това е куриозно, защото двата основни стълба на съвременната физика - теория на относителността и квантовата механика тепърва ще се развиват. А към последната самият Макс Планк има основополагащ принос и не случайно е наречен "баща на квантовата механика". Освен за квантовата теория, Макс Планк издава редица научни трудове, посветени на термодинамиката, теорията на топлинното излъчване, Специалната теория на относителността, оптиката. Той формулира втория закон на термодинамиката под формата на принципа на нарастване на ентропията и да го използва за решаване на различни проблеми, свързани с физикохимията. Прилагайки към проблема за равновесното топлинно излъчване методите на електродинамиката и термодинамиката, Планк получава разпределението на енергията в спектъра на абсолютно черно тяло (формула на Планк) и е обосновава този закон чрез въвеждане на понятието за квант енергия и квант действие. Това постижение поставя началото на развитието на квантовата физика, с развитието на различни аспекти на която Макс Планк се занимава през следващите години - "втората теория" на Планк, проблемът за структурата на фазовото пространство, статистическата механика на квантовите системи и т.н. Планк за първи път извежда уравненията за динамиката на релативистични частици и полага основите на релативистичната термодинамика. Редица произведения на Планк са посветени на исторически, методологични и философските аспекти на науката.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Пенсионерите ще получават добавката от 50 лева поне още два месеца

  • 13 Май 2021
  • 173
Добавката от 50 лева към пенсиите ще бъде изплащана поне още два месеца, до края на мандата на служебния кабинет.

Първи назначения в кабинета „Янев“

  • 13 Май 2021
  • 130
Със заповед на министър-председателя Стефан Янев на длъжността заместник-министър на вътрешните работи са назначени Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов.

Туристическа борса „Вашата Ваканция“ и Инфотур „Go to BURGAS“ събират бранша в Бургас този уикенд

  • 13 Май 2021
  • 133
Бургас ще бъде домакин на две значими събития за туристическия сектор в периода 14 - 16 май.

Отборът на ОУ „Елин Пелин“ е победител в общинското състезание по Безопасност на движението

  • 13 Май 2021
  • 137
Отборът на ОУ „Елин Пелин“ е победител в общинското състезание по Безопасност на движението, което се проведе днес

Само в Бургас ви очаква уикенд с истински роботи и специално аранжирани места за ефектно селфи

  • 13 Май 2021
  • 136
За втора поредна година Община Бургас организира тематични уикенди, за да направи града още по-интересен за неговите гости и жители.