9 странни неща, които нашето тяло прави, за да ни защити

Нашето тяло е сложна машина с безброй биологични цикли и системи, които често са прекалено сложни за разбиране. Тялото притежава цяла система от защитни механизми. Те ни предпазват по 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, от много неща, които могат потенциално да ни наранят. Ето 9 невероятни неща, които нашето тяло прави, за да ви защити, без дори да го осъзнавате. Прозяването Главната цел на прозяването е да охлади мозъка, след като е прегрял или сме го претрупали с информация. Кихането Обикновено кихаме, когато носните ни канали са пълни с прекалено много алергени, микроби, прах или други дразнители. Кихането е начина, по който нашето тяло се опитва да се отърве от тези "боклуци". Протягането Ние се протягаме инстинктивно, за да приготвим тялото си за физическите действия, които очакваме то да извърши през деня. В същото време протягането на мускулите възстановява кръвния поток и подобрява настроението ни. Хълцането Когато се храним прекалено бързо и поглъщаме големи парчета храна или пък преяждаме, пневмогастричният ни нерв може да се раздразни. Той е тясно свързан с нашия стомах и диафрагма. Тогава започваме да хълцаме. Стряскането, докато заспиваме Това е онова странно чувство на пропадане, което получаваме понякога, докато заспиваме – като електрически импулс, който преминава през цялото ни тяло. В този момент всички наши мускули получават толкова силен спазъм, че понякога падаме от леглото и се събуждаме на момента. Този феномен се получава, когато започнем да заспиваме и честотата на дишането ни рязко падне, пулсът ни леко се забавя, а мускулите ни са отпуснати. Мозъкът ви интерпретира тези промени като вестители на скорошна смърт. Затова той се опитва да ви спаси, изпращайки ви силен импулс. Набръчкването на кожата Набръчкването на кожата на ръцете има много важна роля. Този феномен се причинява от факта, че когато тялото ви се сблъска с повишено количество влага, то разбира, че средата може да е доста хлъзгава. Затова кожата на ръцете ви веднага започва да се променя, за да улесни захващането за гладки повърхности. Загубата на памет Загубата на памет се случва често след тежки и неприятни изживявания. Нашият мозък буквално изтрива най-ужасните моменти от паметта ни, за да защити психиката ни. Настръхването Основната функция на настръхването е да намали количеството топлина, което тялото ни губи през порите на кожа ни, което ни помага да се стоплим във враждебни климатични условия. Сълзите Освен, че сълзите предпазват слъзната мембрана на окото ни, когато чужд обект попадне в нея, те също така са инструмент за "емоционална защита". Учените смятат, че в стресови ситуации тялото създава нов, силен източник на дразнение, за да ни отвлече вниманието от болката, която изживяваме в този момент. Това са само някои от защитните реакции на нашето тяло. Не забравяйте да го обичате и да му благодарите всеки ден, че се грижи за вас! Бъдете спокойни: вашето тяло ще се погрижи за всичко! http://www.dunavmost.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 73
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 105
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 94
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 132
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 120
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.