« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Китай включи "изкуственото слънце", задвижвано с ядрен синтез

  • 07 Дек 2020
Реакторът HL-2M Tokamak е най-голямото и модерно в Китай експериментално съоръжение за ядрен синтез и учените се надяват, че съоръжението може потенциално да отключи мощен източник на чиста енергия. То използва мощно магнитно поле за синтез на гореща плазма и може да достигне температури от над 150 милиона градуса по Целзий, според People's Daily - приблизително десет пъти повече от вътрешността на слънцето. Разположен в югозападната провинция Съчуан и завършен в края на миналата година, реакторът често е наричан „изкуственото слънце“ поради огромната топлина и енергия, които произвежда. „Развитието на енергетиката, основана на ядрен синтез, е не само начин за решаване на стратегическите енергийни нужди на Китай, но също така има голямо значение за бъдещото устойчиво развитие на енергетиката и националната икономика на Китай“, заяви People's Daily. Китайски учени работят по разработването на по-малки версии на реактора за ядрен синтез от 2006 г. Те планират да използват съоръжението в сътрудничество с учени, работещи по Международния термоядрен експериментален реактор ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) - най-големият изследователски проект за ядрен синтез, базиран във Франция, който се очаква да приключи през 2025 година. Ядреният синтез се счита за Свещения Граал на енергетиката и тази енергия задвижва и нашето Слънце. Той слива атомните ядра, за да създаде огромни количества енергия - обратното на процеса на делене, използван в атомните оръжия и атомните електроцентрали, които разпадат атомите. За разлика от деленето, синтезът не създава радиоактивни отпадъци и носи по-малък риск от аварии или кражба на атомен материал. Но постигането на синтез е едновременно изключително трудно и непосилно скъпо, като общите разходи за ITER се оценяват на 22,5 милиарда долара.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 334
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 424
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 309
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 399
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 346
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.