Спорове около нова експедиция до потъналия Титаник

Но плановете й да извади от дъното на океана легендарното комуникационно оборудване от кораба предизвикаха дебат, съобщи Асошиейтед прес. Въпросът, който поставят критиците, е дали в потъналия кораб все още има човешки останки от пътниците и екипажа, загинали преди век. Адвокатите на правителството на САЩ повдигнаха въпроса в рамките на съдебна битка, чиято цел е да спре планираната експедиция. Те цитират археолози, според които в потъналия кораб все още може да има човешки останки. Адвокатите твърдят, че компанията не е предвидила такава възможност в планираната експедиция за легендарния телеграф на "Титаник". "На този кораб умират 1500 души", казва Пол Джонстън, куратор по морска история в Националния музей на американската история Смитсониън. "Няма начин да ме убедите, че човешки останки не са погребани някъде дълбоко там, където няма течения." Компанията Ар Ем Ес Ти иска да покаже публично безжичния телеграф "Маркони" от "Титаник", който подава сигналите за тревога и помага да се спаси живота на около 700 души. Изваждането на оборудването на сушата ще изисква изрязване или разширяване на отвори в силно корозиралия корпус на кораба. От компанията са извършили над двеста дълбоководолазни операции до "Титаник" и твърдят, че там няма човешки останки. "Има неписано правило, че ако се натъкнем на останки, изключваме камерите и вземаме решение дали и как да продължим операцията", казва океанографът Дейвид Гало, консултант на фирмата. Спорът е част от дебата как да бъдат почетени жертвите на "Титаник" и дали трябва да се разреши на експедиция да влезе в потъналия кораб. През месец май федерален съдия в Норфолк, щата Вирджиния, одобри експедицията. Но правителството на САЩ оспорва решението през юни с аргумента, че експедицията ще наруши федерален закон и споразумение с Великобритания, според което потъналият кораб има статут на мемориал. Обжалването трябва да се гледа от апелативен съд в Ричмънд. Корабът "Титаник" плава от Англия за Ню Йорк през 1912 г., когато се блъска в айсберг и потъва. Останките на "Титаник" са на 3800 м дълбочина в северната част на Атлантическия океан, на около 600 км от брега на Нюфаундленд, Канада. Източник: Агенция "Фокус"

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 96
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 105
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 109
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 147
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 123
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.