« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Специални рецепти, част от световното културно наследство

Специалните рецепти се фокусират върху практики, представяне, изразяване, знания и умения, считани за част от културното наследство на дадено място. Когато пътувате, не пропускайте възможността да се запознаете с тези традиции или да проверите докъде те са навлезли в кухнята на вашата страна. Евронюз ни запознава с тях: Пица по неаполитански „Pizzaiuolo“ Ако смятате, че пицата е скучно ястие, не сте се запознали с „Pizzaiulo“ или оригинална пица от Неапол. Местната традиция за приготвяне на пица включва няколко етапа, например въртене на тестото и приготвяне на пещ. ЮНЕСКО признава методът pizzaiuolo като изкуство. Тези традиции се предават в семействата и чрез курсове, организирани от Асоциацията на неаполитанските пица-производители. Турско кафе Културата на пиене на турско кафе е символ на гостоприемство и приятелство, незаменим при приемане на гости или по време на важни празнични поводи. Печените зърна се смилат на прах. След това те се смесват със студена вода и захар (ако гостът обича сладко кафе) в специален меден съд за кафе, наречен джезве. Кафето се приготвя на печка (или понякога горещ пясък), докато не некипне - това създава гъста пяна, с която турското кафе е толкова известно. Лаваш Лаваш е традиционен тънък хляб от Армения, направен от пшенично брашно и вода. Неговата подготовка изисква много усилия и умения. Обикновено се сервира със сирене, зеленчуци и месо. ЮНЕСКО вижда подготовката, значението и външния вид на този традиционен хляб като културен израз на Армения. Вино в грузински квеври Този тип винопроизводство е много разпространен в Грузия в продължение на много векове. Квеври е керамичен съд, използван за приготвяне, съхранение и отлежаване на вино. Тайните на тази традиция се предават чрез семейства и общности, тъй като виното играе много важна роля в грузинските празнични традиции. Корейско кимчи Кимчи, пикантна корейска туршия, приготвена чрез осоляване и ферментиране на зеленчуци, по-специално зеле, е едно от основните ястия в корейската кухня. То е официално призната част от културното наследство на Южна Корея. В домовете тази гарнитура традиционно се приготвя в края на есента. Процесът на готвене може да укрепи връзките в семейството, а уменията и тайните на приготвянето му са начин за приобщаване. Френска гастрономия Френското изкуство на сериозно приемане на храната е известно по целия свят. Не е изненадващо, че културното значение на гастрономическата традиция на Франция е признато за важна нематериална част от културното наследство на страната. Обикновено запазено за специален повод или празник, гурме ястието има строго определена структура, състояща се от аперитив, последван от най-малко 4-степенно меню. ИЗТОЧНИК ДАРИК

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 80
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 91
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 102
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 108
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 99
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение