Морското дъно на планетата е осеяно с 14 милиона тона микропластмаса

Количеството на миниатюрните замърсители е 25 пъти по-голямо в сравнение с отчетеното в предишни изследвания. За целите на проучването специалистите от CSIRO са използвали подводен робот, който е взел проби от места, разположени край южното крайбрежие на Австралия на дълбочина до 3000 метра. "Проучването ни показва, че океанските дълбини са отходна яма за микропластмаса. Бяхме изумени да открием големи количества пластмасови микрочастици на толкова отдалечено място", казва Дениз Хардести от изследователския екип. Според учените, публикували резултатите от изследването си в сп. "Frontiers in Marine Science", в районите, където има повече плаващи отпадъци, обикновено и фрагментите от микропластмаса на морското дъно са повече. "Резултатите от проучването показват, че микропластмасата наистина потъва на дъното на океана", отбелязва ръководителката му Джъстин Барет. Изследователите отправят призив за спешни действия с цел да се намери решение на проблема със замърсяването на океаните с пластмаса, който засяга екосистемите, дивата природа и човешкото здраве. Източник: БТА

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас обявява класирането на кандидатите по основната фаза на проект LIFE за преход към алтернативни форми на отопление

  • 29 Сеп 2023
  • 46
Община Бургас изготви класирането на домакинствата, кандидатствали за преход към алтернативни форми на отопление и подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво в рамките на третия прием на документи по програма Лайф.

Ученици от село Карагеоргиево отбелязаха Европейския ден на спорта

  • 29 Сеп 2023
  • 89
Ученици от село Карагеоргиево отбелязаха Европейския ден на спорта в училище За поредна година със спортен празник учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” отбелязаха Европейския ден на спорта.

Центърът за личностно развитие ще стартира новата учебна година с концерт на сцена „Охлюва“ на 2 октомври

  • 29 Сеп 2023
  • 48
С мащабен концерт на открита сцена „Охлюва“ от 17.30 часа на 2 октомври Центърът за подкрепа на личностното развитие ще започне новата учебна 2023/2024 г. В него ще вземат участие най-талантливите деца и ученици на Бургас, записани в школите към Центъра.

12 клуба се включват в общинския „Спортен уикенд 2023“

  • 28 Сеп 2023
  • 202
И тази година тематичните уикенди в Бургас бяха повод за много емоции, събития и се радваха на огромен интерес от бургазлии и гости на града. Част от тях е и провеждането на традиционния спортен уикенд.

Бургас се включва в Европейската нощ на учените с предизвикателството на поколенията

  • 28 Сеп 2023
  • 173
Този петък, 29 септември, ще се състои 23-та Европейска нощ на учените в Бургас. Тя ще премине под мотото „Уменията и науката на бъдещето – предизвикателството на поколенията“.