« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Преди 42 години НАСА засича намек за живот на Венера, но не го осъзнава

  • 05 Окт 2020
Ако съществува живот на Венера, тогава НАСА може да го е открила за първи път през 1978 година. Но откритието, направено преди 42 години, е останало незабелязано. На 14 септември 2020 г. екип учени направи сензационно изявление в списанието Nature Astronomy - с помощта на телескопи те откриват фосфин в атмосферата на планетата, токсичен газ, за ​​който се смята, че е възможен признак на извънземния микробен живот. Това откритие накара хората за известно време да отклонят фокуса на вниманието си от Марс и търсенето на живот на него, както и на луните на Юпитер и Сатурн, където животът също е възможен. Венера е гореща и токсична планета. Затова дълго време се смяташе за твърде негостоприемна, за да може нещо да оцелее на нея. Но наскоро, ровейки се в архивни данни на НАСА, биохимикът Ракеш Могул (Rakesh Mogul) от Калифорнийския политехнически университет в Помона и колегите му откриват, че фосфинът е открит на Венера от сондата Pioneer 13 още през декември 1978 г. „Когато статията [в Nature Astronomy] излезе, веднага се сетих за старите масспектрометри“, разказва пред Live Science Могул. "Веднага започнахме да търсим фосфорни съединения в старите данни". Данните през 1978 г. са получени с помощта на Неутрален масспектрометър на голямата сонда (LNMS - Large Probe Neutral Mass Spectrometer), един от няколкото инструмента, които са се потопили в атмосферата на Венера като част от мисията Pioneer 13. Голямата сонда, окачена от парашут, събира данни и ги изпраща обратно на Земята, докато се спуска към своята неминуема смърт на повърхността на горещшата планета. (Три по-малки сонди също падат от Pioneer 13 без парашути.). Спускайки се с парашут, сондата събира взема проби от атмосферата и ги анализира чрез масова спектрометрия, стандартна лабораторна техника, използвана за идентифициране на неизвестни химични вещаства. Когато учените за първи път описват резултатите от LNMS през 70-те години на миналия век, те не обръщат внимание на съединения на фосфорна основа като фосфин. Тогава изследователите се фокусират върху други химични вещества. Екипът на Могул преразглежда тези данни и открива признаци на фосфин. Учените открива и доказателства за фосфорни атоми в атмосферата на Венера. LNMS не е проектиран да търси фосфиноподобни съединения и е било трудно за него да различава газа от други молекули с подобни маси. Но сега учените са открили информация за присъствието в атмосферата на съседна планета на определена молекула, която има същата маса като фосфина, и в количества, които съответстват на нивата, описани в статията Nature Astronomy. Откритието, публикувано в базата данни arXiv на 22 септември и все още не е рецензирано. То не казва на изследователите много повече от съобщеното в Nature Astronomy - въпреки че прави присъствието на фосфин (съставен от фосфорен атом и три водорода) още по-сигурни.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Американците изплашени от трета световна война и мобилизация

  • 16 Апр 2024
  • 32
Американците  панически са използвали търсачката на Google и са търсели „Трета световна война“ и други свързани думи след атаката на Иран срещу Израел в събота вечер със стотици ракети и дронове. Според данни от търсенията им в Гугъл за „Трета световна война“ са се увеличили в цялата страна, достигайки петгодишен връх.

Националната кампания за пътна безопасност „Написах ти писмо"

  • 16 Апр 2024
  • 50
Главна дирекция „Национална полиция" ще обяви началото на националната кампания за пътна безопасност „Написах ти писмо".Като част от инициативата нарушителите на Закона за движението по пътищата вече ще получават лични писма от близките на загинали.

Без тол камери за контрол на скоростта и това лято

  • 16 Апр 2024
  • 65
Най-наситеният откъм трафик и инциденти летен период и през тази година ще премине, без всички шофьори по основните пътища да бъдат подлагани на задължителен контрол на скоростта. Това се разбира от отговори на Агенция "Пътна инфраструктура" за това има ли готовност тол камерите да започнат да измерват средната скорост на автомобилите.

ЦЕНТЪРЪТ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ВОДОЛЕЧЕНИЕ ЗА ДЕЦА В КВ. „ВЕТРЕН“ РАБОТИ ЦЕЛОДНЕВНО

Центърът за рехабилитация и водолечение за деца в кв. „Ветрен“ работи целодневно

ОБЩИНА БУРГАС ИЗГРАДИ ЧЕТВЪРТА ЛОДКОСТОЯНКА В МЕСТНОСТТА ЪГЪЛА В „САРАФОВО“, СЪОРЪЖЕНИЕТО ЩЕ ЗАРАБОТИ В НАЧАЛОТО НА МЕСЕЦ МАЙ

  • 16 Апр 2024
  • 91
Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла в квартал „Сарафово“.