« октомври 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

4 август 1693 г. е рожденият ден на шампанското

На този ден Дом (от лат. dominus - „господин“, обръщение към духовник във Франция) Пиер Периньон решава да отвори бутилка вино, направено по негова собствена рецепта. За бенедиктинеца виното в бутилката е изглеждало развалено, то подозрително шумяло и се пенило, но той все пак решил да отпие. Легендата гласи, че именно на 4 август 1693 г. монахът и винопроизводител от старинното абатство на Овилер в провинция Шампан Дом Пиер Периньон показал своето творение на игумена на манастира - бяло вино с нежен аромат, изпълнено с малки мехурчета газ, които гъделичкат небцето. Така започва историята на виното на аристократите. Периньон става един от първите популяризатори на пенливото вино, което не било много разпространено по негово време. Той прави редица подобрения в технологията на неговото производство. Пиер Периньон обаче не е изобретател на шампанското. Преувеличаването на ролята му тръгва от книга, написана през 1821 г. от Дом Грусар за историята на абатството Овилер, която съдържа много измислици. Виното, създадено от Периньон, се превръща в основна забележителност на провинция Шампан, в която се намира абатството Овилер. Както е обичайно във Франция, виното започна да се нарича на името на провинцията - шампанско. В началото, разбира се, Дом Периньон пази рецептата си в тайна. Процесът на приготвяне на шампанско е включвал множество малки хитрости, всяка от които е била изключително важна. И така, Дом Периньон налива шампанско в бутилки с дебели стени от „английско стъкло“, както във Франция наричат изобретеното от британския адмирал Робърт Мансел ​​особено здравото стъкло с добавка на желязо и манган. Това прави възможно задържането на въглеродния диоксид, който преди това е взривявал бъчвите. Дом Периньон е бил първият, на когото му хрумва да прави тапи от кора от корков дъб и да завързва корковите тапи с въже, напоено с масло за здравина. Днес известната марка шампанско е кръстена в негова чест.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Срокът на всички експертни решения на ТЕЛК и НЕЛК се удължава до края на м. февруари

  • 30 Сеп 2020
  • 26
Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредната епидемична обстановка, ще продължат действието си три месеца след нейното изтичане.

Болницата в Айтос ще приема само пациенти с COVID-19

  • 30 Сеп 2020
  • 110
Болницата в Айтос спира приема на пациенти в отделението за вътрешни болести. Причината - увеличения брой болни с коронавирус, след като беше установено ново огнище в шивашки цех.

Ахладова: "Докладът на ЕК за България е положителен и обективен"

  • 30 Сеп 2020
  • 93
Докладът за върховенството на закона за България е положителен и обективен, той очертава постигнатите резултати, каза в коментар правосъдният министър Десислава Ахладова.

Министър Николова: Над 22 хил. работни места в сектора са запазени благодарение на мярката 60/40

  • 30 Сеп 2020
  • 92
Последните данни за мярката 60/40, която за хотелиери и ресторантьори е 80/20, показват, че чрез нея са запазени повече от 22 хил. работни места в бранша.

Докладът на ЕК: "Липса на прозрачност в медиите и предизвикателства в борбата срещу корупцията"

  • 30 Сеп 2020
  • 90
Липсата на прозрачност при собствеността на медиите, все по-чести заплахи срещу журналисти от всякакъв вид и предизвикателства в борбата срещу корупцията - това са основните критики в доклада за България в новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона.