« април 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Отпечатаха в Скопие новата стихосбирка на бургаската поетеса Роза Боянова

Редактор и издател е Бранко Цветкоски - поет и преводач от Северна Македония, носител на авторитетни европейски литературни награди. Новината съобщи председателят на Творческата комисия на Бургаската писателска общност Наталия Недялкова. Книгата излиза от печат, когато издателството отбелязва своята двадесета годишнина. На 2 страница в поетичния сборник е отбелязано, че издаването на "Обратна гравитация" е подкрепено от ТРАДУКИ - европейска мрежа за литература и книги. В тази инициатива участват министерства, културни институти и фондации от Австрия, Германия, Швейцария, Словения, Хърватия, Лихтенщайн, Албания, Сърбия, Румъния, Черна гора и Северна Македония. Книжовната мрежа ТРАДУКИ, чийто пълноправен член от 2019 г. е и България, отделя специално внимание на преводачите като важни посредници между отделните култури. А срещите между автори, преводачи, издатели, библиотекари, критици и учени целят да засилят културното сътрудничество на европейско ниво. * Роза Боянова е автор на 16 книги с поезия и публицистика. Създател е на детски литературни студиа за творческо писане в Шумен, Бургас и др. градове. Автор е на книгата "Литературни игри с децата или Л`ар педагожик", (съавтор Красимир Кунчев), която е продължение на безсмъртните "От две до пет" на Корней Чуковски и "Граматика на фантазията" на Джани Родари. Съставител на над 50 книги с творчество на деца и млади поети. Роза Боянова е носител на престижни национални и международни литературни награди: отличие в международния литературен конкурс, посветен на 130 години от рождението на Анна Ахматова - "Княгинята на руската поезия" - 2020 г., "Владимир Башев" за дебют, "Иван Пейчев" за лирика, съпътстваща награда от националния конкурс за поезия "Христо Фотев" за книгата "Обратна гравитация", номинация за награда "Поезия Европа" в Букурещ и др. Редактор на книги, създател на авторски програми по творческо писане за деца и начинаещи писатели. Учредител е и координатор на международни литературни фестивали и конкурси - Майски срещи на славянските творци "Свято слово", Международен литературен конкурс "Изкуство против дрогата" и много други инициативи и проекти.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Образователен форум дава старт на честванията за 50-годишния юбилей на Спортното училище в Бургас

  • 31 Мар 2023
  • 442
В навечерието на своя 50-годишен юбилей учениците от СУ „Юрий Гагарин“ - Бургас организират образователна конференция на тема „УЧИЛИЩЕ И СПОРТ – ЦЕЛ БЕЗ ПЛАН ОСТАВА САМО ЖЕЛАНИЕ“. Събитието ще се проведе на 5 април /сряда/ от 10 часа в зала „Георги Баев” на КЦ „Морско казино”.

Фестивалът „София филм фест на брега” откри емоционално своето 21-во издание в Бургас

  • 31 Мар 2023
  • 311
*Като на кино:Баща и син правят премиерите си в Културен дом НХК в Бургас с 40 години разлика Емоционално бе откриването на 21-вото издание на „София филм фест на брега” в Бургас.

Пускат автобусна линия за членовете на секционните избирателни комисии в нощта на изборите

  • 31 Мар 2023
  • 315
За извозване членовете на секционните избирателни комисии в изборната нощ на 2-ри срещу 3-ти април ще се движи допълнителна линия, която ще тръгва от спирка „Зорница“ / от страната на УМБАЛ/ в часовете: 0:00 ч., 0:30 ч., 1:30 ч., 2:30 ч., 3:30 ч., 4:30 ч.

Библиотеката в Бургас показва копие на скафандъра на Нийл Армстронг, с който стъпва на Луната

  • 30 Мар 2023
  • 584
Регионална библиотека „Пейо К. Яворов” ще отбележи своята 135-годшнина с представянето на една от 15-те реплики на скафандъра на Нийл Армстронг, с който той стъпва на Луната.

Наградиха отличниците в състезанието по английски език за петокласници "Let`s Have Fun"

  • 30 Мар 2023
  • 551
Общо 66 бургаски ученици бяха наградени на официална церемония в Експо център „Флора“ за постигнати отлични резултати от състезанието по английски език за 5.