Петя Петракова: Ръчно приготвената козметика носи душата на сътворителя си, тя има своя индивидуалност

За Петя Петракова и красотата

Всяка жена иска да бъде неотразима, да изглежда великолепно и да се чувства прекрасно. Сред океана от информация за козметични средства и процедури, изливаща се от телевизионни реклами, списания, интернет е все по-трудно да се ориентираме кой продукт да изберем, на кой специалист да се доверим, как най-бързо и ефективно да приведем лицето и тялото си в ред.
Малко от тайните на красотата и добрия външен вид ни открива днес Петя Петракова – една млада бургазлийка, която със своята ръчна козметика на билкова основа прави жените красиви, вдъхва им самоувереност и самочувствие, съветва ги как да съхранят красотата и младостта по-дълго време, щастлива да получава огромен заряд от положителните емоции на безбройните си благодарни клиенти - та нали външната красота е на първо място признак на здрав организъм!

Роза МАКСИМОВА

- Петя, вие произвеждате козметични продукти на билкова основа – лосиони, кремове, тинктури, шампоани. Разкажете ни как решихте да работите в името на красотата и здравето на хората?

- Още от детските ми години, може да се каже, че имах усет към красотата във всичките й проявления - като започнем от бъркането на различни кремове от тебешир и вода и минем през изработката на различни сувенири и икебани от сухи цветя, но честно казано никога не съм и предполагала, че ще се занимавам с такъв тип дейност. Дори и образованието ми е с икономичека насоченост, но някак си, както често казваме, животът ми ме завъртя. В началото работех в склад за козметика и през мен минаваха продуктите на големи и малки фирми, започнах да се запознавам и изследвам съставките на различните кремове и маски, както и тяхното взаимодействие и въздействието им върху различните типове кожа. С времето започнах да осъзнавам, че човешката кожа, особено тази на лицето, е толкова индивидуална, колкото може би е и съзнанието на всеки един от нас, а козметиката, която се предлага масово, ми се струваше сякаш е с една и съща формула, еднотипна и дори скучна. В работата си научих много полезни неща и започнах да ставам все по-изискваща и прецизна в избор на козметика и на това какво слагам на кожата си. Така с времето се появи и мотивацията да направя натурална козметика за мен и моето семейство. Още тогава започнаха да ми минават през главата идеи за продукти - кремове за лице, маски, мехлеми, като общото между тях беше не само чистотата на съставките, а и самата колаборация между тях. Знаете ли, че глицеринът е много полезен за кожата, но само до 0,5%...
Разочарована от всичко, което пробвах на лицето си и времето, което ми отне да търся вредните съставки на етикетите, ме доведе дотук...(усмихва се). Все не намирах всички съставки, които искам на едно място и реших, че ще опитам. Започнах да проучвам и да експериментирам и така се появиха и първите ми натурални кремове за лице. Сега разработвам и няколко вида маски за лице със 100% натурален състав, скрабове с естествени ексфолиращи частици, маски за коса и много други.

- Всеки ли може да прави такива продукти? Какво е необходимо - като знания, качества, административни уредби?

- Може би всеки, който поне малко разбира от емулсии и взаимодействие на съставки. Извървях дълъг път от няколко години, обърнах се към специалисти и така попаднах в ръцете на висококвалифицирани професионалисти. Сега работя с хора, които са професионалисти в производството на козметика и не само ползвам техните лаборатории, с доста от тях сме ние съмишленици в идеите и правилната разработка на един качествен продукт. В България имаме продукти и производители, които държат много на стерилност и качество и могат да се наредят до световните лидери. По отношение на административната уредба мога само да кажа, че нещата са също стриктни и ясни, но малко мудно се случват. Например, за да се пусне един продукт на пазара, той трябва да отговаря на определени изисквания, анализи и т.н., резултатите от които понякога се бавят повече от предвиденото. Лично аз вярвам, че това, което правя, може би е нещо различно и уникално, най-вече защото ми позволява да търся, намирам, разгръщам и достигам все по-нови и интересни формули, а оттам се раждат и самите продукти, които носят в себе си един неповторим заряд на стремящия се към все по-добро човек.

- Как решавате какъв продукт да създадете – навярно потребителското търсене е фактор… Друго?

- Потребителското търсене може би е най-важният фактор, ако успееш да го предвидиш и усетиш, може би ще минеш по късия път до успеха. Винаги е добре да си "в час" с потребителското мнение, както и с конкуренцията, но все пак си мисля, че понякога, когато си пред дилемата дали да послушаш търсенето, или да последваш вътрешния си порив към създаването на опреденен продукт или каквото и да е друго в живота ти, и все пак решиш да послушаш себе си и действаш... Мисля си, че точно в този момент се ражда Истината! Това е един момент, в който показваш пред себе си най-вече, че наистина обичаш това, което правиш и че си готов да избереш по-дългия и трънлив път в името на твоята истина! Това е моментът, в който има всичко друго, но не и страх, защото тогава не крайната цел осмисля действията ти, а пътят към нея.

- Кога жените трябва да започнат да полагат антиейджинг грижи за кожата на лицето си?

- Ако трябва да съм честна, преди всички тези знания по темата смятах, че колкото по-късно, толкова по-добре. Но сега вярвам, че след 20-25 години е добре да започнат първите грижи за лицето ни. Както виждате, няма точна възраст, защото всичко е много индивидуално. Например ако си с по-суха кожа, добре е по-отрано да започнеш грижите за нейното овлажняване.

- Какви трябва да са ежедневните грижи за кожата на лицето?

- Кожата на лицето е подложена на напрежение през целия ден. За да й предоставим успокояващата и защитна грижа, от която се нуждае, е необходимо да комбинираме правилната грижа и продукти. Всеки ден трябва да се грижим за своето лице в три стъпки - почистване, тонизиране и хидратиране. Почиствайки лицето си, ние елиминираме замърсяванията, които са се натрупали през деня и целия грим (ако поставяме такъв). Употребата на чешмяната вода е съпроводена със знания за нейния състав и произход, както и твърдостта й варира в зависимост от географското положение. Много е важно да се знае също, че горещата вода отстранява себума от повърхността на кожата и може да я дехидратира и да увреди капилярите. Избягвайте продължителните горещи вани и душове и мийте лицето си само с хладка вода. Добре е да се използват средства за почистване на лице - гел за измиване, пяна за измиване и мицеларна вода. Те са според предпочитанията на всеки човек и все пак може преди да си закупите гел или пяна, да погледнете дали съдържат сулфити, или са по-маслени. Сулфитите по принцип не са препоръчителни, но ако продуктът ги съдържа, е добре да се използват при комбинирана до мазна кожа, а по-маслените - за по-суха кожа. Следваща стъпка е тоник за лице. Това може да е термална вода или розова вода. Тоникът успокоява и освежава кожата. Сутрин деликатно я събужда и я подготвя за хидратиране и нанасяне на грима. Вечер я възстановява и успокоява.
Това, което препоръчвам тук, е също да се гледат съставките. На пазара е пълно с продукти тип гореспоменатите, които съдържат алкохол или други ненужни за този тип продукти съставки. Дори една розова вода, ако се загледате, ще разберете, че има чиста и такава с добавки. След като кожата е вече почистена и успокоена, следва хидратирането с подходящ крем.

- Кои според вас са основните грешки, които допускат жените в грижите за кожата си?

- Не знам дали е грешка, но това, което наблюдавам често е, че хората не познават добре кожата си. Мисля, че оттам тръгват най-неприятните последствия. Закупуват се продукти само по опаковката или по отзив на близък, без да се замисляме, дали този близък е с кожа като нашата.

- Кои маски за лице са за предпочитане – приготвени саморъчно или фабрични?

- Домашната козметика е много полезна и чиста. Какво по-хубаво от едно яйце, мед, жълтък и зехтин? Но трябва да знаем, че така приготвена, тя трябва да се държи задължително в хладилник и не повече от 2 дена. Има хора, които си бъркат вкъщи разни кремове и казват - аз правя страхотна ръчна козметика. Това е неправилно. Едно е домашна козметика, съвсем друго е ръчна. Домашната козметика всеки може да си я забърка, а ръчната е нещо като фабричната - проверена и стерилна, но приготвена и минала през ръцете на създателя й. Това е и новото, което създаваме в момента с едно невероятно момиче на име Ивка. Тя е уникална в създаването на формули, съставки, точни пропорции и прецизни проценти. Съвместно разработваме нова линия - hand made - ръчно приготвена. Тази козметика не може да се сравнява с конвенционалната такава, тя носи душата на сътворителя си, тя има своя индивидуалност!

- Само ежедневните грижи и маски достатъчни ли са за лицето? Какво трябва да се прави още и с каква периодичност? Необходимо ли е от време на време да посещаваме козметик?

- Ако сме изградили навиците на редовно и правилно почистване на кожата в трите стъпки, ние сами ще усетим, че ходенето при козметик ще бъде по-рядко, например един път на два месеца, и то основно за почистване. Маските са глътка въздух за кожата - подхранване и овлажнение едновременно, а със скрабовете не трябва да се прекалява Прекомерната употреба на ексфолианти може да доведе до нарушаване на връзките между клетките на роговия слой, а това намалява способността на кожата да задържа влага и може да увреди капилярите. Скраб - един до два пъти на седмица и е добре да се избират ексфолианти с натурални и подхранващи съставки и фини частици. Естествено, трябва да е съобразено според типа кожа, ако е по-суха - един път в седмицата, ако е по-мазна - два пъти може, а склонната към купироза - въобще не трябва да се ексфолира. Нека не забравяме и за слънцезащитните продукти - свободните радикали са агресивни молекули, отговорни за оксидативния процес в телесните тъкани, които предизвикват увреждане на клетките. В епидермиса свободните радикали са основно генерирани от UV лъчите. Добре е да се ползват такива кремове, фактор поне 30.

- В Бургас зимата не е много сурова, но все пак – какви грижи трябва да полагат дамите през студените месеци?

- Умереният, влажният и моркият климат са страхотни за кожата. Вятър, студ и слънце я стресират. Ако през лятото може да сложим слънцезащитен крем с добър фактор и да избягваме пряко греене на лицето, то при ниски температури мастните жлези на кожата ни отделят значително по-малко секрет и така кожата ни остава незащитена и по-тънка. Кръвоносните съдове се свиват от ниските температури навън, а след това се разширяват от топлината и изтънялата ни кожа става на червени петна, което показва, че е подложена на стрес и страдание. Особено чувствителна към тези промени е кожата около очите, защото е много бедна на мастни жлези и много лесно и бързо може да стане суха и да се появят бръчки. Появилите се бръчки може да бъдат необратими, което е изключително неприятно. Добре е да ползвате по-мазни и същевременно хидратиращи кремове като особено внимание полагайте за кожата около очите. В много студено време, особено комбинирано с вятър максимално трябва до покриваме кожата на лицето и ръцете за да бъдат предпазени от изсушаване и вредни последици. Задължително е нужно да защитавате устните си с балсам или по-мазно червило. Кожата на устните е много чувствителна на вятър и студ и е възможно да се напука до степен на образуване на рани. Аз лично препоръчвам натурални балсами за устни, те са с много масла и обикновено с восък и по този начин кожата е и подхранена, и защитена.

- Въздухът тук е с голяма влажност. Това се отразява доста зле на хората със ставни заболявания. А как се отразява на кожата на лицето?

- Както споменах, влагата е много благоприятна за кожата на лицето. Важен фактор е, че през зимата отоплението и ниската влажност на въздуха навън извличат влагата от кожата. През лятото климатичните инсталации също понижават влажността на въздуха в помещенията и водят до дехидратация на кожата. Може да се използва овлажнител за въздух през зимата и, доколкото е възможно, избягвайте климатиците през лятото.

- Можем ли да се ориентираме по цената за качествата на даден продукт, или има по-достоверни показатели?

- Тук съм 50 на 50. Това, което мога да кажа по темата е, че много често, когато купуваме един скъп и известен продукт, обикновено плащаме за марката и рекламата на този продукт. Аз лично мога да кажа, че в България има много качествени бази, суровини и продукти, които като цена са доста приемливи и за обикновения български потребител, а като качество не отстъпват на световните, но понякога само известни, марки.

- Кой момент от работата ви харесва най-много?

- Най е "сладко", когато хората се връщат с положителен отзив от продуктите ми. Особено такива с проблеми и чувствителни кожи, които дълго време, а понякога и цял живот не са намирали подходящите продукти. Благодарността в очите на непознат, е благодат!

- Благодаря, Петя, за изключително ценната информация и полезните съвети!

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 102
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 92
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 89
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 99
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 58
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.