Надя Йорданова, фармацевт: Възможността да контактувам с хора и да им помагам извади на светлина човечността ми

За Надя и вдъхновението

Надя е фармацевт, отдадена на професията си и на готовността да помага на страдащите. Тя се е посветила на каузата да направи света малко по-добро място, раздавайки на хората здраве. Своето вдъхновение споделя и в най-успешния блог за козметика, давайки информация и ценни съвети за здраве и красота.
Днес на гости ни е магистър фармацевтът Надя Йорданова – щастлива от своя избор да помага на хората.

Роза МАКСИМОВА

- Как открихте фармацията? Това ли беше детската ви мечта?

- От малка желаех да се занимавам с науки, свързани с човека. Родителите ми купуваха много литература на тези теми, щом разбраха, че имам интерес. Бях твърдо решила, че ще уча фармация, когато една дама аптекар ми показа аптеката си и видях как помага на хората.

- Какво ви дава и какво ви отнема професията фармацевт?

- Фармацията е много практично ориентирана наука, а оттам – и професия. Откакто станах фармацевт, се превърнах в много по-интелигентен потеребител – пазарувам това, което е здравословно и полезно за мен и семейството ми, без да се поддавам на насаждани страхове и рекламни трикове. Възможността да контактувам с хора и да им помагам извади на светлина човечността ми. В момента се чувствам един много по-балансиран и щастлив човек. Професията ми само ми е дала, но не ми е отнела нищо.

- Кой момент от работата си харесвате най-много?

- Искреното „Благодаря!“, което получавам от пациентите си. Често съм получавала и малки, сърдечни подаръци – кафе, букетчета от бъз и кокичета, а веднъж една дама видя пакетче желирани жабки на бюрото ми и ми подари същите на следващия ден. Бях трогната от вниманието й.

- Понякога се налага да давате съвети, това донякъде е лекарска работа… Вярват ли ви пациентите? Защо предпочитат да попитат аптекаря, а не отиват на лекар?

- По принцип както фармацевтът, така и лекарят имат задължение да консултират за лекарства, както и да промотират здравословен живот. Това, което фармацевтът има като главно задължение, е да прецени дали симптомите на пациента могат да бъдат преборени с OTC продукти, или трябва да се отиде на лекар. Хората идват при нас, защото нашият съвет е безплатен и ние сме леснодостъпни – влизате в аптеката и сме на ваше разположение. Лекарят и фармацевтът се допълват, не са конкуренция.

- В момента в аптеките има огромен избор на лекарства, близки по състав, лекуващи едни и същи заболявания, например грип. Как де се ориентира човек в този океан от фармацевтични наименования? Какви съвети давате на такива хора?

- Ориентацията е главно работа на фармацевта. Винаги давам избор на своите пациенти от няколко продукта, които съм подбрала за техния случай. Трите основни критерия, които ме водят при подбора, са: ефикасност, безопасност, и цена. Съобразявам се с особеностите на пациента и неговото финансово положение. Имам индивидуален подход и пациентите ме търсят, когато искат помощ, без да натоварват портфейла си.

- Вие водите много интересен и полезен блог, но в него давате информация повече за козметични препарати. Каква е връзката между фармацията и козметологията?

- Ще се учудите колко са близки тези две науки. Химията и човешката физиология са корени и на двете дисциплини, както и технологията на производство. Един фармацевт няма кой знае каква нужда от обучение, за да бъде добър консултант на козметика – иска се само желание за самообразоване, основите ги е получил при обучението си. От друга страна, козметологът, за съжаление, няма знанията по допълнителните дисциплини, нужни, за да бъде фармацевт.

- Как намирате /като качество/ българските козметични средства – кремове, лосиони? Достатъчно конкурентни ли са те на вносните?

- Някои – да. Други – не. Моето мнение е, че не бива да се съобразяваме с марката, с бранда на един продукт. Това, което ме интересува, е съставът.

- Можем ли да се ориентираме по цената за качествата на даден продукт, или има по-достоверни показатели?

- Цената може да бъде ориентир единствено доколко суровините ще бъдат без примеси, но по отношение на цялостното качество на козметиката тя няма особено значение.

- Ако имате своя аптека, с какво би била по-различна тя от другите аптеки?

- В моята аптека ще се обръща индивидуално внимание на пациента. Предпочитам по-малко, но лоялни пациенти, на които да бъда личен фармацевт.

- За какво мечтаете, Надя?

- За много неща, но най-вече за просперитет – на професията и на моите пациенти.

- Има доста анекдоти за аптекари /или поне за клиенти в аптека/. Имали ли сте във вашата практика куриозни случки? Разкажете ни за някоя, моля.

- В аптеката често се случват лапсуси и грешки. Причината е, че лекарствената номенклатура е чужда и непозната за нормалния потребител. Може би най-странната случка, която съм имала, беше свързана с един подарък. Жената влезе със зелена рецепта в аптеката. Тя бе полусляпа и се движеше трудно, а срокът на нейната рецепта изтичаше същия ден. Аз нямаше как да я изпълня, защото аптеката ми не работи със зелени рецепти. Отидох до конкурентна аптека наблизо, за да взема лекарствата на жената. На нея й беше трудно да направи дори две крачки от болка, а аз съм здрава и млада – не бе проблем за мен. На следващата седмица тази жена дойде и ми подари ръчно изплетена дантелена рибка. Напрягала е очите си цяла седмица, за да ми изработи този подарък. По-трогателен жест няма за мен. Държа рибката в чантата си като талисман.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 242
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 222
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 231
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 289
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 259
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.