« септември 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Десислава Дюлгерян: Темата за вампирите е благодатна и неизчерпаема

За Десислава Дюлгерян, за вампирите и любовта

Всичко започва като че на шега – като влюбване, като малко бягство от школските тестове, формули, но само наужким. И както казват: „Първата любов ръжда не хваща“, така се случва и с Десислава Дюлгерян – любовта й към вампирите и всичките им производни в паралелния им свят се разраства в годините и от кратка новела за вампири, вторични, преобразени се превръща в огромна трилогия за неземни същества, за йерархията в техния свят, за любов, за предателства и справедливо възмездие.
И въпреки многото кръв и насилие, ти се иска да не спираш да четеш. Въпреки жестокостта и студенината на героите, се влюбваш в тях и ги заобичваш. И така неусетно романът на Десислава Дюлгерян „Преобразена“ ни преобразява. И ни се иска да има още. Защо пък не!?

Роза МАКСИМОВА

- Разкажете ни за себе си, Десислава. Вие сте химик по професия, на написахте един голям роман в стил фентъзи. Как ви помогна професията при написването на романа?

- Животът ми предложи доста предизвикателства, повечето които посрещнах с отворени обятия и използвах, за да се впиша в средата и сред хората, с които учех и работех през годините. За жалост образованието, което завърших, няма нищо общо с професионалните ми занимания днес, но ако се замислим, не съм единственият човек, който променя коренно решението си впоследствие. Съвсем логично химията, като една точна наука, не намери отражение в творческия процес на писане, но пък от друга страна други науки като например медицината и астрофизиката, се вмъкнаха в трилогията поради интереса на героинята и развитието на сюжета. „Преобразена” е писана в продължение на четири години и за да звучи всичко правдоподобно, се е налагало да снемам доста информация и да чета странична научна литература…

- Откога е интересът ви и любовта към фантастиката?

- Чета фантастика и фентъзи от детска възраст. Нищо случайно няма във факта, че и трилогията е фантастика/фентъзи. Все още ми е трудно да дам еднозначен отговор на въпроса – в какъв жанр е написана историята за Диана Василева.

- Романът ви „Преобразена“ потопява читателя в един паралелен свят – на вампири, преобразени, мелези, стратези, наблюдатели, който е изграден на строга йерархия, строен ред и хармония. Героите ви вампири са изненадващо добри, чаровни /поне в първата част/. Така ли си представяте бъдещето на човешката раса, в такъв свят ли мечтаете да живеете?

- Колко неочакван и вълнуващ въпрос! Мисля, че мнението на читателите относно вампирите коренно се променя от книга първа към книга трета, в обратен ред - също. Винаги трябва да се внимава, когато се вижда една лъскава и красива опаковка. В повечето случаи зад нея стои прикрита и некачествена стока. Може и да изглеждат перфектни, но вампирите са твърде далеч от перфектността. Темата за извънземните и евентуалното им нашествие на Земята е вълнувала човека още откакто е започнала „ерата на космонавтиката”, но в „Преобразена” мирогледът е насочен по-скоро навътре в ценностите и недостатъците на човешката природа, а не към агресията отвън, пък било тя и изиграна от инопланетяни. Мечтая да живея в свят, в който няма да се страхувам да включа телевизора си или да избягвам умишлено постове в социалните мрежи; или да си затварям очите за просяци; или да ме е страх, че вечерта някой ще ме нарани, докато иска да ме ограби… Зад всичко това обаче стоят хора… не животни, нито извънземни.

- Имате ли любим персонаж в „Преобразена“?

- Да, това е Арвиел.

- Действието в романа се извършва само на Земята, даже в близки до нас градове. Героите от романа ви имат ли прототипи в живота?

- Някои от героите приличат на лица, които познавам в реалния си живот, други просто носят техните имена, а трети – характерите на героите. А иначе градовете, тяхното разположение и описаните детайли са реални.

- Какво ви вдъхнови да напишете този роман – започнали сте го като новела, а сега е вече едно голямо художествено произведение? Сънували ли сте събитията, героите?

- Вдъхновението е само повод за започване и това неизменно беше влюбването ми във вампирите в тийнейджърска възраст, след излизането на екран на филма „Интервю с вампир”. Бях ученичка в Немската гимназия, обичах да пиша есета и стихотворения и изведнъж ме осени идеята да започна да пиша роман. Нищо сериозно освен малко бягство от немския език и удоволствието да създаваш живот на хартия. Дълго след като завърших гимназия се върнах към историята и я написах отново, разбира се с много нови елементи и герои. От предишната чернова май бяха същите само три-четири имена и няколко аспекта от основния сюжет… Сънувала съм цели глави от романа, особено много съпреживявах третата част.

- Кой момент от написването на романа ви беше най-интересен?

- Ужасно се вълнувах, когато Диана и Арвиел най-сетне се срещнаха, макар и по не много приятен за нея начин.

- Темата за вампири и в литературата, и в киното е доста експлоатирана, но явно и доста интересна. Какво още може да се каже за тях?

- Всяка по-различна, оригинална история за вампири е нова гледна точка и нова линия в този клон на фентъзито. Изобщо не намирам темата за изтъркана. Затова и книги с подобна тематика продължават да бъдат едни от най-харесваните по света, особено сред младежите.

- Изкушава ли ви идеята да бъде филмиран романът?

- Естествено. Едва ли автор би отказал да бъде филмирана книгата му. Това е един особен вид гъдел и признание за стойността на произведението му.

- Как си представяте един евентуален филм – български, холивудски, сериал или игрален?

- Изобщо няма да се учудя, ако след пет или десет години „Преобразена” се филмира в българско студио в три-четири сезона. Историята е благодатна за дълга поредица поради многобройните екшън сцени, а от друга страна дори с фантастичен елемент, няма да са нужни прекалено много финанси за изпълнението на проекта.

- Вие сте не само автор, но и читател. Какви книги обичате да четете? Коя книга е на нощното ви шкафче в момента?

- Чета най-вече фентъзи и фантастика. В момента чета Брент Уийкс - Der Weg in die Schatten и „Софийски магьосници” на Мартин Колев.

- Направете подарък на читателите на в. „Компас“ – откъс от романа „Преобразена“ например.

- С удоволствие!

ПРЕОБРАЗЕНА

/откъси/

„Дори не се обърнах. Пресегнах се и си взех любимия меч. Беше твърде красив, за да служи за упражнение на Преобразен. От клуба на вампирите-войни го получих като специален подарък лично от председателя им Еир Кастелян. Наброяваха повече от двеста вампира и можеше да се каже, че по техника си съперничеха с напълно трансформираните Преобразени. В тяхното затворено и консервативно общество те ме допуснаха много трудно, но откакто ме приеха като равна и посещавах сбирките и тренировките им, се чувствах спокойна и овладяна. Бях единствената жена сред тях и отгоре на всичко бях Преобразена, но когато тренирахме, те никога не си позволиха да ме третират различно. Което ме правеше щастлива и ... често насинена и порязана. Вампирите-войни тренираха само с истински мечове. За щастие, с такива като моя, а не с лазерни, които нанасяха още по-големи поражения при невнимание.
Еир Кастелян често участваше в мисии с кралицата. И не само той. Уменията на тези вампири бяха толкова усъвършенствани (имаше сред тях вампири, чукнали няколко хилядарки живот вече!), толкова грациозни и толкова плашещо хладнокръвни, че имаше моменти, когато спирах насред тренировка и започвах да проследявам в захлас уникалните им танци с мечове и потните им тела.
Много добри, но не достатъчно... Вторичните имаха неприятното преимущество да улавят съзнанията им и да ги правят на компот.
Вампирите-войни разчистваха предните позиции, за да не хабят силите си Преобразените. Истинската битка започваше после....“

**
„Срещнах решимостта в очите му и се отказах да хленча. Но реалната равносметка за великото ни трио бе следната: трябваше да освободим два силни вампира и техните десет придружители вампири-войни от предполагаем добре защитен подземен град на Вторични; те може би бяха похитени и ги пазеха зорко; не беше ясно как ще се промъкнем незабелязано; нямах представа как е устроен един град и как се бяга от него; бяхме трима срещу .... неясно колко настроени негативно срещу нас врагове; аз бях нетрансформиран Преобразен с дарби, някои от които не владеех добре, други –не умеех да контролирам, а трети – се задействаха стихийно и инстинктивно, бях, освен другото, принцеса, която беше срещала само веднъж Вторични; Александър бе един много даровит учен-космолог, но бе Трети ранг (заради факта, че е учен, а не според силата му), не притежаваше физическата сила на вампирите-войни; мелезката бе безсмъртна и жилава шпионка, но тя никога не говореше за миналото си и не знаех на какво бе способна – засега я приемах по-скоро като пречка, отколкото предимство на жалкия ни спасителен екип. Мелез с екстри, учен вампир и нетрансформиран луд Преобразен. Вторичните трябваше да приготвят бялата покривка, защото вечерята идваше!
Беше лудост, но надеждата последна си отиваше.
-Бил ли си някога в град на Вторични? –плахо попитах, разчитайки на отговор, който ще ми хареса. Уви, такъв не дойде. Александър рязко вдигна глава и в очите му прочетох паника.”

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

0 #5 Beef1903 07-09-2019 20:59
Друзья..
Себе в подарок, нашла вот эту лазерную рачестку: http://c.twnt.ru/nZDh, у меня после мытья головы, вся душевая в волосах,хоть шарф вяжи, куча шерсти. Она, как бы, для укрепления волос.
Кто пользовался. Что можете посоветовать?
Отговор
0 #4 Matthewbal 03-09-2019 04:46
http://mysite.ru: http://mysite.ru
Отговор
0 #3 Matthewmet 31-08-2019 04:17
8-916-149-41-25 8-916-148-31-63 Просьба звонить строго в рабочее время!
Купить на складе:есть.

http://eurofootball.kod.ua/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=57019
http://nao-stroy.syscrml3.bget.ru/forum/user/41178/
https://sillanium.com/forum/user/1938/
http://www.sportbalans.ru/forum/user/412857/
http://tt.tt38.ru/forum/user/2447/

Материал: металл, дерево.
- крючки для одежды.
Отговор
0 #2 Hilariopramy 29-08-2019 22:32
http://mysite.ru: http://mysite.ru
Отговор
0 #1 jedicator 08-08-2019 00:06
Между нами говоря, я бы так не делал.
Отговор

Най-четени

Тайбе Юсеин с олимпийска квота и на световен финал

  • 19 Сеп 2019
  • 95
Защитаващата титлата си Тайбе Юсеин достигна до финала в категория до 62 кг. на Световното първенство по борба в Казахстан.

Кметът Димитър Николов посети новия корпус на ПГЕЕ „Константин Фотинов“

  • 19 Сеп 2019
  • 82
Кметът на Бургас Димитър Николов посети днес новия корпус на Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов". Двуетажната сграда разполага с голям и малък физкултурен салон и с четири нови специализирани кабинети, оборудвани с най-съвременна техника.

Лоша новина за България, пакетът "Мобилност" няма да бъде изтеглен

  • 19 Сеп 2019
  • 90
Лош резултат за България от гласуването по пакета "Мобилност" в комисията по транспорт на Европарламента - той няма да бъде върнат на Еврокомисията. Следва ново гласуване идната седмица, след което текстът вероятно ще премине на етап тристранни преговори между европейските институции.

Лаура Кьовеши е одобрена за главен прокурор на ЕС

  • 19 Сеп 2019
  • 90
Лаура Кьовеши бе одобрена днес от Съвета на ЕС за европейски главен прокурор. Новината съобщиха представители на групата на Зелените в Европейския парламент, предаде БТА. Говорител на Европейската комисия уточни, че с това процедурата не приключва.

Данък „телевизор” влиза в парламента

  • 19 Сеп 2019
  • 109
Парламентът подхваща таксите, които трябва да плащат частните лица и бизнеса за обществените телевизия и радио (БНТ и БНР). По закон те са месечни и се събират на основата на всеки регистриран електромер.