« септември 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Станислав Колев: Като вършиш работата си с желание, няма как да ти е трудно

За Станислав Колев и неговата работа за душата

Казват, че Бог е създал животните, за да сгрее студените ни сърца.
Нима може да не обичаме животните? Те ни поразяват със своята преданост и съобразителност. За разлика от хората, домашните питомци не ни предават. Те търпеливо изслушват своите стопани и пазят техните тайни. Някой си взема домашен любимец, за да не е самотен, за да се дисциплинира, за да не скучаят децата му. Друг прибира от улицата треперещо мокро и гладно животинче – малцина са способни на това. Повечето предпочитат да си купят породисти котки, кучета или други екзотични животни. Всъщност породата на вашия питомец не е важна, ако вие искрено го обичате – той обезателно ще ви отвърне с взаимност.
За животните като хоби и професия, за удовлетворението, за трудностите и очарованието от любимата работа говорим днес със Станислав Колев – собственик на зоомагазин и на развъдник на екзотични птици. „Домашният любимец е не само веселие и забава, той е и грижа и отговорност - казва Станислав. - И цялото време на света!“

Роза МАКСИМОВА

- Как реши да откриеш зоомагазин? Първо хоби ли беше и как хобито се превърна в бизнес?

- По-скоро след тийнейджърска възраст – гледах много животни и в един момент започнаха да стават твърде много. Гледах най-вече птици. Сега вече на по-късен етап – и куче. Когато вече бях семеен, реших, че животните ми са твърде много и трябваше да направя нещо с тях. Отворих магазин, за да ги видят повече хора. Естествено, не всичко се продаде, останаха тук, в магазина, да ги гледат повече хора. Впоследствие изкарах курсове в Стара Загора за хуманно отношение към животните. Затова в повечето магазини се продават само храни, но не и животни, именно по тая причина, че не са завършили тоя курс. Без изкаран такъв курс не можеш да продаваш животни. Този курс се провежда в Стара Загора веднъж в годината. И така, лека-полека, преди пет години взех да ги събирам животните и да ги предлагам, а така също и други артикули към тях.

- Продаваш и живи животни – само папагали или и други животни? Отглеждаш ли ги, имаш ли си ферма или това са животни, които клиенти искат да ги продадат?

- Продавам всякакви животни – папагали, зайци, кучета, котки. Приемам животни и на консигнация, но по принцип си имаме развъдник, където ги отглеждаме. Идеята е да показваме повече животни, да се видят на живо, а не да се продават само по разни сайтове.

- А има ли животни, които подаряваш?

- Да, например ако някой има заек, но впоследствие решава да си купи куче. Оставя заека при мен да го подаря на някого, който го иска. - Какви трудности срещаш при продажбата на живи животни? - По принцип няма кой знае какви трудности, но все пак животните си искат ежедневни грижи. А това отнема време – щом се занимаваш с животни, трябва изцяло да им се посветиш. Хранене, вода по всяко време, почистване ежеседмично. Някои ежедневно, други ежеседмично – сега е периодът на мътене и затова не е хубаво клетките да се бърникат постоянно. Животните трябва да се оставят на спокойствие да работят. Това е работата в общи линии, не чак толкова много или толкова трудна. Като се спазват елементарни правила, това влияе съответно и на отглеждането на животните.

- Значи не всеки магазин предлага живи животни, а само храна и аксесоари.

- Да, обикновено е само храни и аксесоари и консумативи. Козметика, шампоани специално за кучета и за котки.

- А твоята различност е в продажбата на животни.

- Да, на живи и екзотични животни. Дали ще е риби, дали ще са птици, кучета, зайци, таралежи, чинчили… - Кое е най-екзотичното животно, което си продавал? - Тази година имах сребърен френски булдог, което е изключително рядко куче, Като папагал имам мутация на кралско жако с червен фактор и синьо-жълто ара, което е също много рядко срещана птица.

- Продавал ли си змии или други тропически животни?

- Да, продавал съм и змии, и игуани, и тарантула, и йеменски хамелеон, но тук тези животни не са популярни и търсени. По-специфични са. Хората не ги познават, пък и някои се страхуват.

- Кое е най-важното за бизнеса – да откриеш още един магазин, или да направиш този отличаващ се. Какво предлагаш на клиентите си, освен храна, аксесоари, козметика…

- На този етап това е магазинът. Идеята е да се предлагат по-екзотични и редки животни като тези тук сега – какаду, жако и други по-редки птици и по-редки и екзотични животни.

- Какви съвети искат от теб клиентите?

- Когато си купи животно клиентът, иска да знае в какви условия да го отглежда. Основните правила са като при човека – да няма пряка слънчева светлина, на която да е изложена клетката и да няма течение. По-добре е да попитат, отколкото впоследствие да се случи нещо лошо и да се чудят какво са направили. В много случаи хората не питат.

- Малкият бизнес преживява недобри времена в България. Кое е най-трудно в твоя бизнес?

- Като вършиш работата си с желание, няма как да ти е трудно. Не мога да кажа, че ми е трудно. Тук ми харесва. Винаги има някакви препятствия, но някак си успяваш да се справиш. По-скоро имаше известни трудности с институциите, но това беше в началото. Сега, ако всичко ти е изрядно като документация, няма проблеми. Периодично минават на проверка от РИОСВ, но когато всичко е наред, няма проблеми. Просто трябва да знаеш какво взимаш. Даже на консигнация да вземеш животно или птица, трябва да е регистрирано в РИОСВ, с регистрационни карти, опръстеняване, документи. Ти нямаш интерес да продаваш някоя болна птица. Идеята не е просто да се излъже някой да я купи, а да се върне след време, да си купи още една.

- Ти какъв домашен любимец си имаш?

- Сега в момента имам само едно куче – японски хин.

- Какво ни казват животните?

- Много работи. Въпросът е, че ние, хората, невинаги ги разбираме. Трябва постоянно да се следи поведението им, всяка една реакция, всяко движение. Животното само си казва какво иска или какво му има, от какво има нужда, кога се чувства добре. Въпросът е, че като се вземе някакво животно, каквото и да е, да не е да го имаш като някаква вещ, някакъв аксесоар или артикул, просто трябва всеотдайност и грижи за него, защото то вече става част от семейството. Не си го вземал просто ей така, да кажеш, че имаш нещо, защото и това се е случвало. Някои си вземат някакво животно просто защото еди-кой си имал такова. А реално не могат и не се грижат за него. Просто да си имат и те такова, но впоследствие разбират, че това не е проста работа, че това животно иска много грижи и време. Ако ти не можеш да се грижиш, по-добре го дай на някого, който ще може да го гледа.

- Твоят син ти помага в бизнеса. Как успя да накараш един тийнейджър да се откъсне от таблета и телефона и да бъде до теб?

- Той е на шестнайсет години и реално е пораснал сред една голяма част от животните ми. Не само ги обича. Много са му интересни, наблюдава ги, грижи се за тях. Аз не съм го принуждавал да ми помага. Той сам проявява желание и интерес и се справя много добре.

- На какво искаш да научиш сина си?

- Да е добър човек.

- Какво искаш да кажеш на собствениците на животни?

- Да си обичат животните и не само животните.

- А на тези, които искат да си отворят зоомагазин?

- На тези, които искат да отварят зоомагазин – успех! Преди всичко да са изцяло изрядни, щом са решили да се занимават с това. Не е чак толкова трудно. Изисква се повече време, не чак толкова средства. Ако са решили да го направят като хората, да знаят, че това отнема цялото време на света.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Посетете изложбата за Тутанкамон на преференциални цени

  • 17 Сеп 2019
  • 66
Само броени дни остават до отпътуването на една от най-впечатляващите изложби, гостували в Бургас - "Тутанкамон - една недовършена любовна история".

Свалиха "Лека нощ, деца" от ефира на БНТ 1

  • 17 Сеп 2019
  • 53
Необичайна промяна настъпи в програмата на Българска национална телевизия. Детското развлекателно предаване "Лека нощ, деца" падна от ефира на БНТ 1 и ще бъде излъчвано само по БНТ 2 в обичайния час - 19:50, всеки делничен ден.

Установиха данни за престъпление по служба от техническия директор на БНР

  • 17 Сеп 2019
  • 68
Приключена е проверката, разпоредена от главния прокурор по повод спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио (БНР).

Двама световноизвестни математици изнасят лекции в Бургас

  • 17 Сеп 2019
  • 69
Председателят на Изпълнителния комитет на Международното математическо състезание доктор Вен Хсиен Сун и Ренард Ерик Чуа от Филипините идват в Бургас, за да водят специализиран курс по математика с практическа насоченост.

Хлябът скочи с 10%, зеленчуците и те, месото поскъпна с над 7%

  • 17 Сеп 2019
  • 64
Годишната инфлация към края на август е 2,9%, колкото беше и към края на месец юли, сочат данните на НСИ.