Започва приемането на произведения за Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“

Започва приемането на произведения за седмото издание на Националния конкурс за поезия "Христо Фотев", което ще се проведе през 2020 година. В него може да се включват стихосбирки, издадени през 2018 и 2019 година. Книгите трябва да се изпратят в периода от 23.10.2019 г. до 01.01.2020 г.   Националният конкурс за поезия се посвещава на големия поет Христо Фотев. Той е учреден през 2006 година и се организира от Община Бургас, Министерството на културата, Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Сдружение "Бургаска писателска общност". По статут конкурсът се провежда на две години. Наградите се връчват в Бургас на рождения ден на Христо Фотев - 25 март.   Информация за участие и регламент на Национален конкурс за поезия "Христо Фотев"   А. Общи положения:   1. Национален конкурс за поезия на името на Христо Фотев се посвещава на големия бургаски поет. 2. Конкурсът се организира от Община Бургас, Съюз на българските писатели, Сдружение на българските писатели и Министерство на културата. 3. Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на град Бургас. 4. За подготовката и организацията на конкурса се създава Организационен комитет с представители на Община Бургас, Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Министерството на културата. 5. Национален конкурс за поезия на името на Христо Фотев се провежда на всеки две години на рождената дата на поета - 25 март - в Бургас. 6. Книгите, изпратени за участие в конкурса се оценяват от жури, което  определя носителя на националната награда. В журито участват по един представител на Съюза на българските писатели, Сдружение на български писатели, Община Бургас и двама писатели от Бургас и се утвърждава от кмета на Бургас. 7. Националната награда "Христо Фотев" не се връчва за книги, издадени посмъртно.   Б. Условия за участие:   1. За наградата за поезия "Христо Фотев" могат да кандидатстват български поети, издали книги през последните две години. 2. Книгите, участвали в конкурса не се връщат на авторите. Даряват се на Регионална библиотека "П. К. Яворов" Бургас. 3. Краен срок за изпращане на книгите  - 01.01. на съответната година на адрес:                      Отдел "Култура" /за конкурса "Христо Фотев"/                      Община Бургас                      ул "Александровска" № 26                      8000 Бургас В. Награда на конкурса:   1.       Авторът, определен за носител на националната награда "Христо Фотев", получава пластика "Златно перо" от Съюза на българските писатели, парична премия в размер на 2000 лева и диплом от Община Бургас. 2.       Наградата се връчва на специална церемония с рецитал по стихове на Христо Фотев и наградения поет.  

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 80
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 78
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 78
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 90
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.