« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Лятна Академия на изкуствата се провежда за 14-и път

Световноизвестен кларинетист за първи път с изява в България


Лятната академия на изкуствата се утвърди като образователна платформа в България, отворена за млади таланти от различни области на изкуствата без възрастови ограничения. Тя ще се проведе за 14-и пореден път. Изискването е участниците да се обучават в училища или университети по изкуствата или да са лауреати на престижни международни конкурси. Тя е форум, който съпътства образователния процес на младите хора, занимаващи се професионално с изкуство и им дава възможности както за практики в сферата на класическото образование, така е и стимул за експерименти и иновации, възпитавани и контролирани от преподаватели с утвърдени имена в Европа и света в сферата на професионалното музикално, художествено изкуство и актьорско майсторство.
В Академията са преподавали утвърдени творци като: проф. Петко Радев, проф. Ростислав Йовчев, проф. Ангел Станков – първият български музикант, удостоен с орден от кралица Елизабет II, българската джаз легенда Йълдъз Ибрахимова, Веско Ешкенази, театралният режисьор Явор Гърдев, Борислав Петранов, Касиел Ноа Ашер, проф. Светозар Бенчев и много други.
Основен признак за високото качество на преподаването е селекцията на преподавателите, която се извършва от екипа на Академията, който обединява на една плоскост майстори професионалисти, които имат единни естетически възгледи и принципи за изкуството. Така избраният преподавателски екип не на последно място трябва да е атрактивен за младите хора и да отговаря на творческите им търсения.
Следвайки търсенията на младите хора и подпомогнати организационно от Областна управа – Бургас, тази година екипът на Академията си разреши да покани един от най-известните френски кларинетисти със световна солистична кариера – Пол Мейер /Paul Meyer. Той е гастролирал като солист в Европа, САЩ и Австралия. Още на 17-годишна възраст става лауреат на конкурса на Евровизия, а през 1985 година спечелва първа награда на престижния конкурс в Тулон. Пол Мейер е записал над 50 диска за най-големите звукозаписни компании. Заедно с флейтиста Еманюел Паю, той е организатор на международния фестивал Musique de Salon de Provence. В последните години той развива и успешна кариера като диригент. От есента на 2019 той ще бъде главен диригент на камерния оркестър в Манхайм. Носител на най-високия орден за изкуство и култура във Франция (Орден на Почетния легион). Той не е свирил в България и неговият концерт в Бургас ще бъде световна премиера.
Майсторският клас по кларинет от 2 до 8 септември е с двама звездни преподаватели – Пол Мейер и Деница Лафчиева. Той ще се провежда в залата на „Арт Прим център“.
Проф. Деница Лафчиева е ученичка на проф. Петко Радев. Тя е едно естествено продължение на творческите търсения, които имаме в Лятна академия на изкуствата. Освен че нейн преподавател в Софийското музикално училище е бил проф. Петко Радев, преподаватели са и били проф. Петер Шмидл в Академията във Виена и проф. Андрю Маринър в Лондон. Днес тя има световна кариера. От тази година тя ще бъде първият професор от България, преподавател в изключително престижната Музикална Академия в град Бреша, Италия.
За майсторския им клас в Бургас имаме записани участници от 4 държави – Румъния, Австрия, Китай и България. По време на обучението ще има два концерта.
Първият концерт ще е на 5 септември от 19 часа в залата на Областна управа Бургас. Всички желаещи могат да закупят билети от касата на Часовника Бургас. На този концерт ще свирят Пол Мейер, Деница Лафчиева и Мария Принц.
С всеки концерт на преподаватели от майсторските класове по кларинет екипът на Академията отдава почит към делото на един велик български музикант, основоположник на лятната Академия на изкуствата и съмишленик – проф. Петко Радев.
Вторият концерт е на 8 септември, който е заключителният концерт на участниците. На пианото ще им акомпанира Мария Принц. Този концерт ще бъде също в залата на Областна управа Бургас. Входът за него е свободен.
Организаторите на Лятната академия, в лицето на г-жа Петя Великова, отправя благодарност към Областна управа Бургас, в лицето на зам. областния управител проф. Севдалина Турманова, за това, че са подали ръка този културен форум за млади таланти да се случи. Залата на Областна управа за двата концерта е предоставена безвъзмездно.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министърът на културата Найден Тодоров посети изложбата „Франц фон Щук"

  • 18 Апр 2024
  • 9
Между светлината и мрака“, която се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и фондация „Лъчезар Цоцорков“.

Забърдо призовава за МИР с уникален монумент от 300 военни каски

  • 18 Апр 2024
  • 99
Уникалното европейско селище Забърдо призовава за мир чрез впечатляващ надпис, направен от около 300 истински военни каски, като някои от тях са носени през Втората световна война. Монументът ще бъде официално открит на 9 май, когато е Денят на Европа и Денят на победата над хитлерофашизма.

МТС преминава към процедура по пряко договаряне за доставката на 35 влака

  • 18 Апр 2024
  • 103
Предвид спецификата и сложността на проекта за модернизиране на железопътния подвижен състав, МТС преминава към процедура по пряко договаряне за доставката на 35 едноетажни мотрисни влака, финансирани от Националния план за възстановяване и устойчивост.

БАБХ констатира огнище на птичи грип в животновъден обект в град Асеновград, област Пловдив

  • 18 Апр 2024
  • 102
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Инфлуенца А (грип) в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в гр. Асеновград, общ. Асеновград, обл. Пловдив.