Писатели от Бургас спечелиха престижни награди в Русия

Наградените с „Византийский ковчег“ Янчо Чолаков и Атанас Петков получиха холуйски лакови миниатюри Писатели от Бургас спечелиха престижни награди „Византийский ковчег“ в Русия. Фантастите Янчо Чолаков и Атанас Петков получиха холуйски лакови миниатюри, придружени с дипломи и със сертификати за автентичност. Чолаков бе с номинация „Лель“ за разкази, издавани в печата през периода 2014-2016 г., а Атанас Петков, който е бургазлия, но живее в София, спечели приза в категория „Сказитель“. „Подобно на Оскарите, които се дават в различни категории, наградите „Византийский ковчег“ се връчват за различни неща. Има номинации в три категории - „Лель“, „Сказител“ и „Черноризец Храбр“, уточни Янчо Чолаков. „Лель“ се връчва за нови произведения в популярната литература, а „Сказитель“ - за творчески принос в развитието на литературата на славянски език, добави той. От 2016 г. наградата „Византийски ковчег“ е международна и се дава от международно жури. Връчването на призовете стана на VIII форум за хуманитарни индустрии в град Владимир, Русия. „През месец май ми върви на награди от Русия. Преди две години спечелих Годишната награда в категорията „Хумористична фантастика“ на „Уральский следопыт“, а сега тази“, сподели Чолаков пред репортер на „Компас“. Лаковата живопис е с Жар птица, уточни писателят, който е добре познат в Русия като автор, чийто разкази са публикувани в т. нар. "толстые" журналы - "Знание -сила", "Дружба народов", "Фанданго", "Второй Петербург", "Реальность фантастики", "Уральский следопыт" и др. престижни издания. Няма друг такъв български автор с толкова масирано участие. „Времето беше чудесно. Една капка дъжд не капна и имахме възможност да участваме в дискусии за историческия роман, за детската литратура и славянската фантастика. В Русия в момента фантастиката е на първо място по продажби. Ходих на среща и в Собинка - с местни литературни творци и културни деятели, в компанията на Иля Илин - сценарист на Говорухин /Пирати на ХХ век, Асса/, както и с Юрий Кузнецов - детски писател, който доразвива сюжетите за "Вълшебника от Изумрудения град" на Александър Волков“, каза още Янчо Чолаков.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 241
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 225
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 229
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 513
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 485
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.