« юни 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

„Болезнен вик“ на Беки Манауату - най-продаваният роман в Нова Зеландия за 2020 г.

Ами ако най-важният човек в живота ви продължава да ви изоставя? Ами ако сте изчерпали лейкопластите, които помагат да скриете болката, която изпитвате?
Роман, който е едновременно суров и възвишен, завладяващ нов глас в новозеландската художествена литература.
Една тежка книга за травми, загуби, насилие, семейства, предателство и изкупление между поколенията, фокусирана върху насилието на бандата и за това да си маори в Нова Зеландия.
„Болезнен вик“ разказва историята на осемгодишното сираче Арама, изпратено да живее при роднини в селската провинция Каикура, и за брат му, тийнейджъра Таукири.
Таукири се роди в скръб. Болезнен вик може да се чуе в шума на морето, което той обича и мрази, и в музиката, която той изсвирва от китарата на баща си. Риданието се причинява от насилието на бандата, която уби баща му и изпрати майка му да се скрие, и срама, който изпитва, когато изостави осемгодишния си брат Арама в дом с насилие.
Но Арама е по-смел, отколкото изглежда, той има приятелка, а приятелката му има куче и тримата заедно може би са достатъчно силни, за да върнат прилива на скръбта с прилив на любов.
Книгата е изпълнена с действия и бърз ритъм. Осмислянето на травмата от поколенията е многостранно и романът разкрива до каква степен тези сложности се преплитат допълнително, когато животът се влияе от любовта и омразата еднакво, докато е в капан от последиците от решенията, взети от други.
Манауату прониква в живота на бандата, смъртта, наркотиците с болезнена, нежна любов и приятелство, които ще доведат героите до спасение. Тези повтарящи се епизоди приличат твърде много на реалния живот, обхванат от нежност, прояви на доброта и любов.
В цялата си мрачност това е любовна история, в която всички герои се надяват, че ново начало, любов и щастие е това, което предстои точно зад ъгъла, което понякога е сърцераздирателно и неотразимо.
„Болезнен вик“ е за силата на думите, които ни дават надежда и лекуват всички рани, дори тези, които са между поколенията. „Болезнен вик“ спечели наградите „Jann Medlicott Acorn” (най-скъпата награда в Нова Зеландия) за художествена литература и „Hubert Church“ за най-добра първа книга на годишните новозеландски литературни награди „Ockham“ през 2020 г., както и „Ngaio Marsh” за най-добър криминален роман за 2020 г. Съдиите го определиха като „спираща дъха експозиция на живота, преживяна в периферията, и борба за изкупление и опрощаване“. Романът е сред номинираните от 30 държави заглавия за Дъблинската литературна награда за 2021 г., излъчен от всички новозеландски библиотеки.
„Това е видът социално-реалистична проза от Нова Зеландия, която съм развълнуван да видя да бъде публикувана в Нова Зеландия... Това е истински роман, макар че се занимава с теми за домашно насилие, култура на банда, скръб и раздробени семейства и понякога е сърцераздирателно четиво; това е също така красива и нюансирана надежда за силата на любовта, приятелството и семейството... Мисля, че всички трябва да прочетат „Болезнен вик“. Това е книга, за която хората все още ще говорят през следващите десетилетия. “ Киран Дас, NZ Herald
„Болезнен вик“ не е само историята на две момчета, това е историята на семейството, хората, които са родени в него и тези, които стават част от него. Ние пътуваме през миналото и настоящето, животът се събира и се държи заедно от нишки на болка, жестокост, трудности, бруталност, музика и любов. Навсякъде е образът на птици, някои счупени и разбити, други, които успяват да летят. Някои, които пеят. Писателката знае точно какво прави и ни води със себе си. Не можах да спра да чета.” Рене
„Манауату има способността да пише ужасяващи подробности, но също така държи погледа си върху сърцата ни. Тя изгражда осезаеми персонажи, които имат красота и чудеса, светли мечти и трайна сила.“ Arihia Latham, Landfall
Книгата може да бъде закупена от сайта на издателство „Авиана“ (Бургас) www.avianabg.com.
Беки Манауату (родена през 1982 г. в Нова Зеландия) е работила като репортер. Написала е разкази и есета. Нейният първи роман „Болезнен вик“ е най-продаваният роман в Нова Зеландия за 2020 г., лауреат на редица новозеландски награди и номиниран за Дъблинската литературна награда. Манауату спечели стипендия „Робърт Бърнс“ за 2021 г., за да работи над следващия си роман, озаглавен „Папахауа“.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Детски фолклорен събор оглася за трети път Бургас

  • 02 Юни 2023
  • 606
Детски фолклорен събор ще се проведе за трети път в Бургас в дните от 02 до 04 юни. Настоящото издание на проявата идва след големия успех на първите две прояви през 2021 и 2022 година.

Отбелязваме Деня на Ботев и падналите за свободата на България

  • 02 Юни 2023
  • 533
Отбелязваме Деня на Ботев и падналите за свободата на България. През 1876 г. България губи един от най-героичните образи в нейната история - Христо Ботев.

Община Бургас и Бургаската педиатрична асоциация подписаха споразумение за партньорство в областта на детското здраве

  • 02 Юни 2023
  • 536
В Културен център „Морско казино“ кметът Димитър Николов и председателят на Сдружение „Бургаска педиатрична асоциация“, педиатър и пулмолог д-р Жени Стоичкова подписаха споразумение за партньорство между Община Бургас и Асоциацията за съвместни бъдещи дейности и реализиране на събития в посока профилактика и промоция на детското здраве.

Честит първи юни на всички деца!

  • 01 Юни 2023
  • 737
Честит първи юни от кмета Димитър Николов. "Скъпи деца, Днес е най-веселият и безгрижен празник – 1 юни, Международният ден на детето!"

На 2 юни откриват в Бургас фотоизложбата „Далеч от Африка“

  • 01 Юни 2023
  • 716
Фотоизложбата „Далеч от Африка“ ще се представи в периода 2 -20 юни в Центъра за съвременно изкуство и библиотека – Бургас. Експозицията включва фотографиите на двама известни артисти - професионалният фотограф Атанас Кънев и театралната режисьорка Елена Панайотова.