Кметът: Филиалът на НХА в Бургас се разраства, ще осигурим още арт пространства

  • 12 Мар 2021
Това става на фона на отлива в много централни ВУЗ-ове в страната. „Атрактивните специалности, които се предлагат в учебното заведение дадоха и допълнителен импулс в средното образование, където се разкриват специализирани паралелки в сферата на изкуството“, заяви кметът Димитър Николов днес след презентирането на новата магистърска програма, която се разкрива от тази есен във Филиала на НХА в Бургас – „Културно наследство на българското Черноморие“. Тя ще е в 3 семестъра и придобитите компетенции ще позволяват на завършилите да работят в културни институции и в сферата на туризма. „Тази специалност бе подготвена специално за Бургас, предвидили сме и две нови много атрактивни бакалавърски програми по специалностите „Индустриален дизайн“ и „Подводна реставрация археология“, обясни ректорът на НХА проф. Георги Янков. Магистърска програма „Културното наследство на българското Черноморие“ представя българското културно наследство от древността до Модерната епоха, с акценти върху паметниците от Черноморския регион във връзка със съвременното регионално развитие на културния туризъм. Със своята комплексна подготовка магистрите получават възможност за перспективно кариерно развитие като мениджъри в културния туризъм - в музеите, художествените галерии, общински, правителствени и неправителствени структури и организации, в туристическите агенции. „Те могат да работят като ръководители на отдели в културните учреждения, музейни експерти и галеристи, куратори, организатори на културни дестинации, специалисти по въпросите на културното наследство в туризма, редактори в специализирани издания и медии, експерти по различните видове визуални изкуства, както и при разработването на общински и областни програми за развитие и опазване на културно-историческото наследство“, разясни доц. д-р Бойка Доневска, ръководител на катедра „Изкуствознание“.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 80
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 91
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 94
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 134
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 112
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.