« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Общината подписа договор за изграждане на втората клетка на депото в Братово

Община Бургас проведе тръжна процедура и сключи договор за изпълнение на Фаза 2 от експлоатацията на регионално предприятие за управление на отпадъците "Братово - запад". Процедурата включва проектиране и изграждане на Клетка №2 на депото, ретензионен басейн за инфилтратни води РБ 2, довеждаща и обслужваща инфраструктура на Клетка 2, отводнителна площадкова инфраструктура за бъдещата Клетка №3, реконструкция и разширение на пречиствателна станция за отпадни води. След съгласуване на инвестиционния проект, строителството ще се извърши за срок от 360 календарни дни. Същевременно ще бъде изготвен и технически инвестиционен проект за рекултивация на Клетка 1, който да бъде изпълнен след нейното закриване. Стъпките за осигуряване на допълнителен капацитет и разширяване на регионалното депо за смесени битови отпадъци "Братово - запад" бяха предприети още през 2019 година от Регионалното сдружение за управление на отпадъците - регион Бургас. С изграждането на Клетка 2 ще се осигури полезен обем за 518 510 кубически метра отпадъци. Едновременно с това ще бъде осигурена необходимата инфраструктура за екологосъобразно третиране на цялото количество неопасни отпадъци, генерирани на територията на общините от Регион за управление на отпадъците - Бургас, включващ общините Бургас, Камено, Айтос, Карнобат, Несебър, Поморие, Руен, Средец и Сунгурларе. Увеличаването на капацитета на депото е продължение на Фаза 1, финансирана от Оперативна програма "Околна среда" 2007-2013 г., в рамките на която е изградена първа клетка и цялата инфраструктура на регионалното съоръжение. Финансирането на обекта се извършва от деветте общини пропорционално, на база депонираните в Клетка 1 отпадъци за предходен период. Днес акцент в политиките на ЕС са климатичните промени и поетапно преминаване към кръгова икономика, целяща ограничаването на отпадъците до минимум. Това от своя страна ще намали екологичното замърсяване, ще засили иновациите и конкурентоспособността и ще облекчи проблемите с набавянето на суровини. Важно е да разберем, че промяната започва от осъзнатата ни гражданска отговорност за състоянието на околната среда и че е време да преминем към активни действия за разделно събиране на отпадъците.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 228
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 267
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 208
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 261
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 228
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.