НАП разясниха пред бизнеса промените в данъчните и осигурителни закони

Измененията и допълненията в данъчно-осигурителното законодателство в сила от първи януари 2020 г. бяха разяснени на семинар в Бургас от методолози на дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ в Националната агенция за приходите. Семинарът, който се провежда за трета поредна година, премина при голям интерес като лекторите поставиха акцент върху промените в три основни закона – за ДДС, доходите на физическите лица и за корпоративното подоходно облагане. Специално внимание бе отделено и на промените в осигурителното законодателство. Изключително полезни се оказаха разясненията във връзка с намаляване на административната тежест и улесняване на данъкоплатците, както и облекчените правила за някои случаи на вътреобщностно движение на стоки. Счетоводителите и представителите на бизнеса от Бургаска област получиха актуална информация относно промени в данъчното законодателство във връзка с регламенти за изпълнение и директиви на Европейския съюз. Повишен интерес предизвикаха и промените в ЗДДС във връзка с въвеждането на правила срещу схеми за избягване на данъчно облагане. Лекторите подчертаха, че за да се предотвратят агресивни практики за избягване на регистрация по ЗДДС, промените постановяват при последователно извършване на еднородна дейност в един и същ търговски обект от две или повече свързани лица или лица, действащи съгласувано, в облагаемия оборот на всяко следващо лице ще се включва оборотът, реализиран в обекта от всички лица, извършвали последователно дейността в съответния обект. По време на семинара отново бе напомнено, че от тази година нов момент в данъчната кампания е задължението самоосигуряващите се лица да декларират пред НАП доходите си електронно – чрез ПИК или електронен подпис. Това се отнася също и за едноличните търговци, земеделските производители, работещите на патент, както и за упражняващите свободни професии. Също задължително по електронен път, но само с електронен подпис, се подават в НАП и всички декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане, а фирмите без дейност не подават декларация в приходната агенция, напомниха още лекторите. Бе обърнато внимание и на възможността гражданите и фирмите веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът за подаването ѝ е до 30 септември на текущата година. Всеки четвъртък от 14.00 до 16.00 часа в НАП Бургас методолозите от дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ дават консултации и отговарят на въпроси на граждани и фирми.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 151
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 141
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 139
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 136
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 142
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.