Бургас чества днес 142 години Свобода

Бургас чества паметната дата в своята история - 6 февруари, Деня на освобождението си от османско иго. На този ден преди 142 години в 3 часа следобяд в морския град влиза "Летящия отряд" на полковник Александър Михайлович Лермонтов, специално сформиран за освобождението на Бургас. Въпреки големия студ, цялото население, начело с първенците Васил Максимов, Никола Русалиев, Койчо Кехая, духовенството с икони и хоругви, и граждани с хляб и сол, излизат в края на града, за да посрещнат тържествено освободителите. Официалните чествания започнаха от 11.00 часа на площад "Атанас Сиреков" с ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз, Общината и благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас, отслужен от бургаското духовенство. На мястото, където са били посрещнати преди 142 години, днес Паметник на руските освободители, бяха отдадени военни почести по повод светлата годишнина. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от кмета Димитър Николов, зам.-кметовете Диана Саватева и Красимир Стойчев, председателят на Общински съвет проф. Севдалина Турманова, секретарят на Областна управа Валентин Люцканов, общински съветници и редица граждани. В изложбената зала на Историческия музей на ул. "Лермонтов" № 31 ще беше открита документалната изложба "Възкресение на свободата", посветена на 142 години от края на Руско-турската война 1877-1878 г. и Освобождението на България. Изложбата гостува по покана на РИМ-Бургас и Териториален държавен архив-Бургас. Експозицията е организирана съвместно от архивите на Република България, Руската федерация и Република Румъния. В нея са включени документи, снимки и гравюри, представящи воюващите страни, хода на военните действия, живота по време на войната и нейния заключителен етап с подписването на Сан Стефанския и Берлински мирни договори. Много от материалите ще бъдат показани за първи път пред българска публика. Техните оригинали се съхраняват в архивните хранилища на централни и регионални архиви на България и Румъния, на Руския държавен военно-исторически архив, Руския държавен исторически архив и в Архива на външната политика на Руската империя. На площад "Атанас Сиреков" танцьорите и музикантите от професионален ансамбъл "Странджа" с художествен ръководител Марио Егов поздравиха жителите и гостите на морския град с празничен фолклорен концерт.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 158
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 151
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 153
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 142
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 146
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.