Знакови бургаски частни сгради връщат блясъка си с европейски средства и със съдействието на Общината

През последните 3 години Бургас коренно промени и подобри своя облик, благодарение обновлението на стотици стари сгради. Финансирането за тези дейности идва основно по две направления. На първо място, националната програма за енергийна ефективност, по която с пари от държавния бюджет в Бургас бяха санирани 200 жилищни блока, обитавани от 40 000 души. Втори сериозен източник на публични средства за такива проекти е Оперативна програма "Региони в растеж". Там може да се кандидатства за по-малки постройки, с до 35 отделни апартамента в тях. Именно с европейско финансиране по тази програма тече или скоро ще стартира обновление на стари сгради, някои от които знакови и с културна стойност. Те се намират на: Ул. "Александър Велики" Ул. "Александровска" 50 Ул. "Александровска" 52 Ул. "Хан Крум" 11 Ул. "Хан Крум" 13 Ул. "Момина сълза" Ул. "Богориди" Ул. "Вола" Ул. "Батенберг" Ул. "Рилска" Три от тях вече са завършени - до хотел "Приморец", къщата със сладкарница "Роза" и тази на адрес ул. "Александровска" 52 (в момента даже се работят и двете съседни на нея сгради). В галерията снимки ще видите обновените обекти, а след това как изглеждат останалите 7 сгради преди ремонта. Всичките десет проекта, финансирани по този първи транш от ОПРР, трябва да бъдат завършени до края на 2020 г. "Добрата новина е, че заради активността на Бургас имаме одобрени още 11 сгради, които с втори транш европейски средства да обновим в периода 2020 - 2022 година", каза кметът Димитър Николов. Подробности за следващия етап и следващите знакови сгради за ремонт ще бъдат съобщени на пресконференция през следващата седмица. Както при първите десет проекта, Община Бургас ще бъде партньор на собствениците, администрирайки целия процес. Резултатът от изпълнението на такива мерки за енергийна ефективност е намалени сметки за отопление, спестен въглероден диоксид в атмосферата, подобрен външен вид на сградите, комфорт за техните обитатели и безопасност за преминаващите пешеходци. Извън националната програма за енергийна ефективност и ОПРР, Община Бургас стартира собствена инициатива "Нов живот за старите фасади". Чрез нея тя съдейства на собствениците за ремонт на стари сгради по главните пешеходни "Александровска" и "Богориди", като подготвя, администрира проектите и води комуникацията с Министерство на културата, тъй като в повечето случаи това са културни паметници.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

КМЕТЪТ НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ: ОБЩИНА НЕСЕБЪР ВЗЕ УЧАСТИЕ В ДВЕ МЕЖДУНАРОДНИ ТУРИСТИЧЕСКИ ИЗЛОЖЕНИЯ

  • 19 Мар 2024
  • 2
“Община Несебър взе участие в две международни туристически изложения през първите два месеца на годината.

„ПЕЙЗАЖ ОТ СПОМЕНИ“ ЗА 90-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО ФОТЕВ

  • 19 Мар 2024
  • 32
85 снимки и 12 емблематични стихотворения на Христо Фотев представя изложбата „Пейзаж от спомени“, посветена на 90-годишнината от рождението на поета.

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 159
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 153
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 154
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.