Отбелязваме Богоявление в понеделник

На 6 януари Бургас ще спази традицията, отбелязвайки с поредица от събития Йордановден (Богоявление) и 172 години от рождението на Христо Ботев. Денят се пада понеделник. Тази година ритуал за спасяване на кръста за първи път ще бъде извършен и на новата лодкостоянка в квартал "Крайморие". Той е предвиден за 13.30 часа. В квартал "Крайморие" кръста ще хвърли отец Стелиян Кунев, а от Моста - Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий.  Програмата в центъра на града започва от 08.30 часа с празнична литургия в катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий". От 11.15 часа на площада пред църквата ще бъдат осветени бойните знамена, а за здравето на войниците от гарнизон Бургас ще бъде отслужен водосвет. В 11.30 часа от същото място към ул. "Александровска", ул. "Ал. Богориди" и Моста ще потегли литийно шествие за спасяване на Светия кръст. Самият ритуал с хвърлянето му в морските води е насрочен за 12.00 часа Тридесет минути по-късно при паметника на Христо Ботев в Приморски парк започва тържествен ритуал за полагане на венци и цветя по повод 172 години от рождението му. Обичайно бургаският Йордановден завършва в 13.00 часа, когато тримата именици - художниците Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов - откриват общата си изложба "Богоявление" в Галерия "Богориди".

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 214
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 201
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 209
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 405
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 370
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас