Започна изграждането на модерен Детски научен център „ПланетУМ“

Започна изграждането на модерния Детски научен център "ПланетУМ" в ставащата все по-красива и благоустроена Зона за обществен достъп до пристанището. Той ще бъде разположен на 1-ия и 2-ия етаж в сградата на Морска гара. Идеята е инженерните и природни науки да станат по-привлекателни и разбираеми за децата, за да може някой ден част от тях да се реализират в професии, свързани с тази област на знанието. Строителството на обекта се осъществява съвместно от Община Бургас, Пристанище Бургас, Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", Министерство на транспорта и Министерство на енергетиката. Детският център няма да е само място за игри. В него по забавен начин и в експериментална среда,  деца и родители заедно ще откриват отговори на сложни въпроси и любопитни факти от областта на точните науки, технологиите, подводната археология и астрономията. "ПланетУМ" ще предложи на своите посетители впечатляващи разходки по дъното на Черно море, където ще ги запознае със спецификата на флората и фауната на Бургаски регион. Научният център ще разполага с три зони - "Работилница" и "Детски кът" на 1-ия етаж и "Изложбена зона" на 2-ия етаж. В Зона "Работилница" децата ще могат да експериментират и развият своята сръчност, да научат принципите на работа на различните машини и да прилагат свои собствени решения. Модерна дъска с тъчскрийн екран и операционна система ще дава възможност в Работилницата да се провеждат изнесени часове по физика, химия и математика. Зона "Детски кът" е за най-малките, които ще проявяват своя откривателски дух, ще се качват на подводница или ще се плъзнат по гърба на риба. За най-любопитните ще има пространство за активна игра, а за любителите на по-спокойните игри - кът за четене. На 2-ия етаж ще има Изложбена зона, представяща интересни факти от три основни области на познанието - "Откривателство", "Енергия" и "Иновации". Шест инсталации в направление "Откривателствo" ще показват как се е определял ъгъла между небесния обект и хоризонта, какви ограничения изпитват водолазите при дълбочинни гмуркания, как Северната звезда може да се използва за определяне на географската ширина в северното полукълбо, какво представляват водовъртежите и как се образуват, как разликите в ъгъла на лопатките на витлото задвижват корабите и кои са начините за по-бързо достигане на морското дъно. Още седем инсталации в следващото направление "Енергия" ще запознаят посетителите с традиционните енергийни източници и тяхната употреба, развитието им през годините и предимствата на възобновяемите източници на енергия. Третото и последно направление "Иновации" показва процеса на развитие - различните етапи и решения, през който всеки преминава, за да достигне до нови методи и технологии, които променят бъдещето на човечеството. Детският научен център "ПланетУМ" със сигурност ще се превърне в място, което с удоволствие ще посещават и деца от други български градове, както и техните родители. 

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 114
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 99
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 98
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 106
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 62
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.