Възрастни хора и лица с увреждания могат да подават заявления за ползване на новата Патронажна грижа в Бургас

Възрастни и самотни хора над 65 години, които не могат да се грижат за себе си, както и лица с увреждания, вече могат да подават своите заявления-декларация за получаване на най-новата комплексна здравно-социална услуга, включваща предоставяне на медицински и социални грижи по домовете. Интегрираната услуга ще започне да се предлага първо в Бургас. Желаещите да се включат трябва да заявят това и заедно със заявлението да представят документ за самоличност (за справка), медицински документи, удостоверяващи здравословното състояние на кандидата - копие от ЛКК, ТЕЛК, НЕЛК и/или други медицински документи, ако има такива. Образци на заявление-декларация могат да се получат в Домашен социален патронаж, на адрес: гр. Бургас, ул. "Иван Богоров" № 20 или да се изтеглят от сайта на Община Бургас: www.burgas.bg, раздел "Социални дейности и трудова заетост", Патронажна грижа. В заявлението човекът с увреждане декларира, че няма да получава друга подкрепа за задоволяване на същите потребности за периода, през който ще му бъде осигурена Патронажна грижа. Попълненото заявление-декларация трябва да се подаде в Домашен социален патронаж, на адрес: гр. Бургас, ул. "Иван Богоров" № 20. От програмата ще могат да се възползват над 300 жители на община Бургас, които са с увреждания, и възрастни хора над 65 години, които нямат възможност да се обслужват сами. Съобразно индивидуалните нужди на всеки, ще бъде изготвен график, по който всички специалисти в това число и медицинските работници ще посещават домовете, за поставяне на инжекции, смяна на превръзки, измерване на кръвна захар, рехабилитация и др. Обединяването на двете услуги в една интегрирана - медицинско обслужване и социални услуги, е по идея на кмета Димитър Николов. Тя се доразви в програма за цялата страна, след като бе подкрепена от Министерството на труда и социалната политика и Националното сдружение на общините в Република България. Комплексната социална услуга надгражда познатия социален патронаж и включва посещение от компетентно медицинско лице - медицински специалист или рехабилитатор, което да се срещне с потребителя на социалната услуга и да даде насоки за лечение или превенция на заболяванията, домашен санитар, психолог, социален работник. Новата услуга ще допринесе за подобряване качеството и разширяване диапазона от предоставени услуги в домашна среда на територията на Община Бургас, за повишаване на здравния статус на възрастните, които не могат сами да се грижат за себе си, както и хора с увреждания или скоро изписани от болнично заведение след тежко заболяване или интервенция. Услугата ще е от голямо значение и за самотните хора, които живеят както в града, така и в отдалечените квартали на града.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 287
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 266
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 272
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 300
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 271
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.