Бургас се готви да повиши туристическия си рейтинг с оригиналния проект „Силата на водата“

"Силата на водата" е нов проект на Община Бургас по ОП "Региони в растеж 2014-2020". Има сериозен шанс неговото изпълнение да започне през следваща 2020 г. С този проект се кандидатства за европейски средства, с които: * Да бъде създаден етнографски комплекс в Ченгене скеле, представящ рибарския бит и занаяти така, че туристите не само да разглеждат, а да участват в интересни занимания, които да им оставят хубав спомен за цял живот; * Да се изгради още един малък пристан на Света Анастасия, за да стане акостирането там по-безопасно и да се защити скалистата основа на острова от влиянието на вълните; * Да се развие предлагането на минералната вода в "Акве калиде" като още по-интересна атракция за гостите на града; * Да се ремонтира фасадата на храм "Св. св. Кирил и Методий". Концепцията е интересна с това, че обединява различните идеи в общ проект, посветен на водата - голямото богатство на град Бургас, разположен между морето и три езера, благословен също така със собствени минерални извори. Всички обекти, включени в проекта, имат туристическа стойност. Дори външното възстановяване на църковната фасада е обвързано с названието "Силата на водата". Храмът е сакралното място, където според българската християнска традиция децата получават своето кръщение. А то се извършва с вода. Но църквата "Св. св. Кирил и Методий" е и една от най-разпознаваемите ни сгради и част от каталога "Сто национални туристически обекта". Идеята за този проект се роди миналата година, когато Община Бургас имаше възможността да общува с водещи морски специалисти от цял свят. Градът ни вече е много по-разпознаваем в техните среди, след като беше домакин на Европейския морски ден. През настоящата 2019 година този най-голям форум на хората от морския бизнес се провежда в Лисабон, приел щафетата от Бургас. Очаква се с изпълнението на проекта всички обекти, включени в него, да станат още по-посещавани. А това означава подобряване на транспортното обслужване на туристите, включително по вода. Затова Община Бургас добави в "Силата на водата" закупуването на още едно корабче с капацитет, съизмерим с този на катамарана "Анастасия". Допълнителният плавателен съд може да се включи не само в и без това натоварения график за обслужване на острова, но в перспектива да вози туристи и до рибарското селище с бъдещия му нов етнографски комплекс. Междувременно Община Бургас очаква зелена светлина за старт на още един свой проект - за изграждане на покрита лодкостоянка в Ченгене скеле.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 151
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 141
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 139
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 136
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 142
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.