Запознайте се отблизо с древната арменска култура тази събота пред Пантеона

Тази събота, 10 август, бургазлии и гости на града ще се потопят в древната култура на Армения. Мястото е вече добре познато - пред Пантеона в Морската градина, а събитието е част от тазгодишния летен фестивал "Заедно в Бургас". Вечерта на Армения ще започне с изпълнения на Бургаския духов оркестър от 18.00 часа. На този музикален фон гостите ще могат да разгледат интересни музейни експонати и реликви от Армения, сред които древни ръкописи на Библията и монашески кръстове. Фотоизложба ще покаже изявените личности на Армения, познати в цял свят - пълководци, учени, хора на изкуството. Децата ще имат възможността да се включат в работилница, в която да запознаят с арменските символи и азбука. На пана ще бъдат изложени арменските празници, църковния календар и хуморески на популярното Радио "Ереван". Богата фолклорна програма ще зарадва бургазлии от 19.00 часа с участието на Арменски танцов състав "Урарту" - град Комотини, Гърция, танцов състав "Нърени", оркестър "Еребуни" от Пловдив и бургаски самодейни състави и изпълнители. Половин час по-късно ще започнат кулинарните демонстрации, а началото на дегустациите на традиционни арменски ястия ще бъде от 20.00 часа. Вкусните хоровац (свинско месо и зеленчуци на големи шишове), кебап (кайма на шиш), лаваш (дълъг и тънък хляб), Ишле кюфта (тесто от булгур с плънка от телешко, гъби, масло), долма (сърми с лозови листа, с чушки, патладжан и камби), бут с печени ябълки, пълнени с орехи и канела, баклава (с орехи и канела и с орехи и фурми) ще приготви участничката в миналогодишния кулинарен формат "Hell's kitchen" - бургазлийката Ерика Капанцян. Събитието се организира от Община Бургас със съдействието на местно поделение на арменска апостолическа православна църква "Сурп хач". До момента новия летен фестивал "Заедно в Бургас" направи съпричастни жителите и гостите на морския град с традициите в кулинарията и културата на Корея, Русия, Италия и България. Програма Фестивал "Заедно в Бургас" - Вечер на Армения С участието на шеф-готвач Ерикназ Капанцян 10 август 2019 (събота) 18:30 - 22:30 часа Пантеона, Приморски парк 18:00 часа Изпълнения на: Бургаски духов оркестър с диригент Анастас Камиларов 18:30 часа Представяне на: Книги от арменски автори Музейни експонати и реликви от Армения Изложба с картини с арменска тематика Личностите на Армения - преди и сега 19:00 часа Фолклорна програма с участието на: Арменски танцов състав ,,Урарту" - град Комотини, Гърция Арменски танцов състав ,,Нърени" - град Пловдив Оркестър "Еребуни" - град Пловдив Бургаски самодейни състави и изпълнители 19:30 часа Кулинарни демонстрации 20:00 часа Кулинарни дегустации на традиционни арменски ястия

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 104
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 111
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 116
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 153
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 128
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.