« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Чуждестранни туристи и ученици се включиха в инициативата „Денят за вас“

10 емблематични обекта в общината днес са с вход свободен при старта на проекта на Министерството на туризма за популяризиране на културните забележителности в регионите. Чуждестранни групи туристи - англичани, германци и руснаци, бяха сред многобройните жители и гости на Бургас, които днес се включиха в първия ден на инициативата „Денят за вас“. Цял ден поток от посетители използваха отворените врати на 10 емблематични туристически обекта в община Бургас, за да разгледат експозициите. Авиомузей Бургас, Къща музей „Петя Дубарова“, Музей на остров „Св. Анастасия“, Исторически музей, Етнографски музей, Археологически музей, Природонаучен музей, Туристически комплекс „Акве Калиде“, Културен център „Морско казино“ и Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ посрещаха безплатно туристи през целия ден. Многобройни групи от бургаски ученици също участваха в инициативата. Музеите отчитат, че тя е изключително успешна, като броят на посетителите е двойно, а при някои и тройно по-голям от обичайния. Един от обектите, който отчита най-силен интерес, е Къщата музей „Петя Дубарова“. Тази година се навършват 40 години от смъртта на поетесата и в културния календар на Бургас цялата година е посветена на Петя Дубарова с литературни и музикални събития. „Денят за вас“ е инициатива на Министерството на туризма, която се провежда за пръв път през настоящия летен сезон. Тя предвижда в един ден от лятото всички музеи и други туристически обекти на територията на съответната община да са с вход свободен. Целта е по този начин да се привлекат повече посетители заради културно-историческите забележителности и атракциите в района. Така се надгражда основният морски туристически продукт и гостите и жителите на общината могат да се запознаят с богатото наследство в съответния регион. В инициативата „Денят за вас“ ще се включат и редица други морски общини. На 11 юли 2019 г. в Китен посещението на експозицията за подводна археология „Тайни на морското дъно“ също ще бъде безплатно за гостите и гражданите на града. Община Приморско ще се присъедини към проекта на 2 септември 2019 г. и е анонсирала, че ще отвори следните туристически обекти на своята територия за свободен достъп на туристи: Тракийско скално светилище „Бегликташ“, Исторически музей Приморско, Експозиция „Българската Ясна поляна“, с. Ясна поляна. В Поморие „Денят за вас“ ще се проведе на 6 септември с атракциите Исторически музей, Тракийска гробница и Музей на солта. На 21 септември обектите към Историческия музей в Балчик също ще бъдат с вход свободен. Инициативата е отворена и към нея могат да се присъединят и други общини както по Черноморското крайбрежие, така и във вътрешността на страната.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ЦЕНТЪРЪТ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ВОДОЛЕЧЕНИЕ ЗА ДЕЦА В КВ. „ВЕТРЕН“ РАБОТИ ЦЕЛОДНЕВНО

Центърът за рехабилитация и водолечение за деца в кв. „Ветрен“ работи целодневно

ОБЩИНА БУРГАС ИЗГРАДИ ЧЕТВЪРТА ЛОДКОСТОЯНКА В МЕСТНОСТТА ЪГЪЛА В „САРАФОВО“, СЪОРЪЖЕНИЕТО ЩЕ ЗАРАБОТИ В НАЧАЛОТО НА МЕСЕЦ МАЙ

  • 16 Апр 2024
  • 68
Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла в квартал „Сарафово“.

Петър Стойчев преплува протока Гибралтар

  • 16 Апр 2024
  • 57
Легендарният плувец Петър Стойчев постигна нов исторически успех!

ПАРЕН ЛОКОМОТИВ ПРИСТИГА В КАЗАНЛЪК ЗА ПРАЗНИКА НА РОЗАТА

  • 16 Апр 2024
  • 79
Български държавни железници пускат ретро влак специално за Празника на Розата. Той ще пристигне на 31 май на казанлъшката гара и ще отпътува обратно на 1 юни.

Заместник-министър Йоцев: Разработихме промени в нормативната уредба, с които фермерските пазари да станат традиционни

  • 16 Апр 2024
  • 96
Разработихме промени в нормативната уредба, с които фермерските пазари да станат традиционни.